Διπλωματικός “πυρετός” για να κανονιστεί τετ α τετ Τσίπρα-Ερντογάν

"Θετική" η ανταπόκριση της Τουρκίας στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο

«Θετική» είναι η ανταπόκριση της Τουρκίας στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Χαραυγή", προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία «συζητούν δια της διπλωματικής οδού για καθορισμό της ημερομηνίας της συνάντησης».

Εξάλλου, στην εφημερίδα "Πολίτης", ο κ. Χριστοδουλίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δεν είναι αγεφύρωτες οι διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας». Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαφορές, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκαν στο Μοντ Πελεράν, ήταν περισσότερο διαφορές «λόγω της τακτικής που ακολούθησε η τουρκική πλευρά, η οποία προσπάθησε ξεκάθαρα να διασυνδέσει ένα θέμα ουσίας, όπως είναι το εδαφικό, με τις εγγυήσεις».

Παράλληλα, σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σημερινή", ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Τουρκία κρατά το «κλειδί» της λύσης του Κυπριακού και από αυτήν εξαρτάται εάν θα υπάρξει κατάληξη στον επιδιωκόμενο στόχο. Πέραν της δημόσιας ρητορικής της Τουρκίας ότι επιθυμεί λύση, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν ακόμη από πλευράς Άγκυρας συγκεκριμένες ενέργειες, που θα είναι καθοριστικές για την επίλυση του Κυπριακού.

Σημειώνεται ότι με στόχο την εξεύρεση φόρμουλας για συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό -μετά το ναυάγιο του Μον Πελεράν- φθάνει απόψε στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Άιντα. Αύριο το πρωί θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκόπησαν την περασμένη Δευτέρα στην Ελβετία, ενώ η τουρκοκυπριακή επιδιώκει διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και συζήτησή τους σε μια πολυμερή διάσκεψη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, θα βρίσκεται την Τρίτη στην Κύπρο για επαφές, ενώ στο νησί φθάνει εντός της εβδομάδας και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών,Τζόναθαν Κόεν.