“Καμία προγραμματισμένη συνάντηση Τσίπρα με τον Ερντογάν”

"Η ελληνική κυβέρνηση συζητά και εξετάζει προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα", αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης για το Κυπριακό

"Η ελληνική κυβέρνηση συζητά και εξετάζει προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα", αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας πως "αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μέσα από προσεκτικά βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις. Αυτό, άλλωστε, προσπαθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου".

Ενημερώνουν δε ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές απαντούν αναλυτικά σε αιτιάσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ προς την κυβέρνηση αναφορικά με το Κυπριακό.

- "Η ελληνική κυβέρνηση συζητά και εξετάζει προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα". "Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς", σημειώνουν και τονίζουν ότι "αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μέσα από προσεκτικά βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις. Αυτό, άλλωστε, προσπαθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου". Σημειώνουν επίσης ότι δεν είναι στις προθέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης να παίζει blame game, επίρριψης ευθυνών.

- Υπογραμμίζουν επίσης ότι "η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού" και πως "πάγια εθνική στρατηγική είναι η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με την ιδιότητα, όμως, της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

"Η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κανέναν ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα", σημειώνουν.

Οι πηγές της κυβέρνησης απαντούν στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, τον οποίο αναφέρουν ως εκπρόσωπο της "Συμφωνίας του Ψεύδους", σχετικά με τη σημερινή του τοποθέτηση ότι "την ίδια μέρα που ο κ. Τζανακόπουλος έλεγε ότι δεν τίθεται θέμα δηλώσεων Ερντογάν, την ίδια ώρα ο ΥΠΕΞ απαντούσε με σκληρό τρόπο στον Ερντογάν και ο Τσίπρας τον έπαιρνε τηλέφωνο και του ζητούσε ραντεβού".

Σημειώνουν συγκεκριμένα:

"Προς ενημέρωση του κ. Κικίλια, που οφείλει να σοβαρευτεί αν θέλει να τιμήσει τον θεσμικό του ρόλο με το ήθος και την αξιοπρέπεια που του αρμόζει, επισημαίνουμε τα εξής: Η πρόταση για συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στον Ερντογάν έγινε την Παρασκευή (18.11.2016) ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19:00 της Τρίτης 22 Νοεμβρίου είχε ως εξής: "Υπάρχει ένα δημοσίευμα, ανεπιβεβαίωτο. Και μ' αυτή την έννοια θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να σχολιάσει δημοσιεύματα. Σε κάθε περίπτωση, σας λέω ότι η θέση μας καθώς και η θέση της παγκόσμιας κοινότητας, σε ότι αφορά την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι γνωστή". Η δε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έγινε μετά την ανάρτηση της επίσημης μετάφρασης στην σελίδα της Τουρκικής Προεδρίας ήτοι στις 23:47, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου. Έτσι οφείλουν να λειτουργούν οι σοβαρές κυβερνήσεις ιδίως σε εξαιρετικά λεπτά εθνικά θέματα και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του δημοσιογραφικού χρόνου ή με τα κριτήρια του κ. Κικίλια περί σοβαρής και υπεύθυνης στάσης".