ΥΠΕΞ: Θα ήταν επιπολαιότητα της Τουρκίας να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο

"Η γειτονική χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικά απομονωμένη και αυτή τη στιγμή ο καλύτερος γείτονας που μπορεί να έχει είναι η Ελλάδα"

«Δεν θα ήταν παρά μία επιπολαιότητα από μέρους της Τουρκίας να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχετικά με τις τουρκικές φωνές αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και ελληνικών νησιών, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ραδιοσταθμό του Alpha, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για «εσωτερικής κατανάλωσης εθνική έξαρση η οποία πάει να συγκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα». Το ζήτημα της Συνθήκη της Λωζάννης τέθηκε στην εσωτερική κουβέντα που κάνει ο Ερντογάν με τους Κεμαλιστές και στην πολιτική αντιπαράθεση μαζί τους, είπε, σημειώνοντας όμως ότι έχει και εξωτερικές επιπτώσεις.

Η Τουρκία, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, είναι μία νευρική δύναμη και το πραξικόπημα μία κατ' εξοχήν εκδήλωση νευρικότητας. Εξήγησε, επίσης, ότι η γειτονική χώρα «είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικά απομονωμένη, έχει ισχυρά προβλήματα με τη Ρωσία, έχει τα ιστορικά προβλήματα με την Αρμενία, έχει στη Συρία και στο Ιράκ να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο» κι υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος γείτονας που μπορεί να έχει είναι η Ελλάδα.

Στην Τουρκία, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, αφενός «εμείς υπογραμμίζουμε την πολιτική μας αρχών και αξιών, ότι πρέπει και η ίδια να εξευρωπαϊστεί, να εκδημοκρατιστεί περαιτέρω και να αποδεχθεί την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου θαλάσσης, όπως και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» και αφετέρου «κρατάμε όλα τα κανάλια ανοιχτά σε όλα τα επίπεδα για να αναζητούμε λύσεις. Σε πολλούς τομείς (τουρισμό, μεταφορές) έχουμε πολύ καλές σχέσεις που βοηθούν την οικονομία συνολικά. Έχουμε θετικά βήματα αλλά ταυτόχρονα πάντα είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν δυνάμεις του τουρκικού κατεστημένου που σκέπτονται αναθεωρητικά και πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παίρνει να ελπίζουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν αναθεωρητικά σχέδια».

Σχετικά με το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα παλεύει για την υλοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ και τονίζει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.