Τσίπρας: Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, η ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων και η επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό και σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός τόνισε:

“Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή.

Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας κλήθηκε από τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στον απόηχο και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Deutsche Bank. Η συνάντηση μεταξύ των κ. κ. Τσίπρα και Στουρνάρα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε θετική την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο τραπεζικό σύστημα, τονίζοντας ότι δεν ανησυχεί για την κρίση στην Deutsche Bank, καθώς “διαθέτουμε εργαλεία για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαμε στα χέρια μας”.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας η δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι έλαβε σχετική διαβεβαίωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ανέφερε ακόμα ότι συζητήθηκαν τα κόκκινα δάνεια, οι στόχοι που έχουν τεθεί και κατά πόσον είναι εφικτή η επίτευξη αυτών των στόχων. Ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Ερωτηθείς για κόκκινα δάνεια, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πλέον με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στους συνεργαζόμενους δανειολήπτες, υπογραμμίζοντας ότι "κλειδί" αποτελεί ο χαρακτηρισμός του δανειολήπτη ως συνεργαζόμενου.