Τουρκική οργή για τις δηλώσεις Παυλόπουλου: “Είναι δημαγωγία”

Οι ισχυρισμοί για τη Γενοκτονία των Ποντίων "δεν είναι καθόλου συνεπείς ιστορικά ή νομικά", υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Με μία ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωση απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αναφορικά με την Ποντιακή Γενοκτονία.

Μεταξύ άλλων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει “δημαγωγία” που “απέχει από την καλή πρόθεση και την ευθύνη ενός κρατικού αξιωματούχου” τις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ υποστηρίζει ότι οι αναφορές στην απαγόρευση της τέλεσης της λειτουργίας στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα το Δεκαπενταύγουστο διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

“Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στις ελληνικές αρχές τις απάνθρωπες πρακτικές αφομοίωσης που έχουν επιβληθεί σε όλες τις μειονότητες από την ίδρυση της δικής τους χώρας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, που κατηγορεί Έλληνες αξιωματούχους ότι “προσπαθούν να διατηρήσουν στην ατζέντα ισχυρισμούς για τον Πόντο, οι οποίοι δεν είναι καθόλου συνεπείς ιστορικά ή νομικά”.

“Οι εν λόγω δηλώσεις ενισχύουν το θρησκευτικό και εθνοτικό μίσος των φανατικών στοιχείων στην Ελλάδα που βάζουν στο στόχαστρο την Τουρκία και τον τουρκικό λαό”, σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για δηλώσεις που είναι “ενάντια στο πνεύμα φιλίας και σχέσεων καλής γειτονίας και δεν βοηθούν στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών”.

Εξάλλου, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter διέψευσε τα όσα ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος για την απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, αποδίδοντας την απόφαση αυτή σε λόγους ασφαλείας.

“Οι ισχυρισμοί ότι το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία έκλεισε χωρίς λόγο είναι αβάσιμοι. Οι κατολισθήσεις βράχων αποτελούν κίνδυνο. Το μονοπάτι του μοναστηριού και οι ασταθείς βράχοι θα ενισχυθούν, τα επικίνδυνα δέντρα θα απομακρυνθούν και θα ανοίξει ξανά. Τα έργα ξεκίνησαν το 2012 και η τελευταία φάση τους ήταν τον Μάρτιο του 2016. Θέλουμε να το εντάξουμε στη λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO”, αναφέρει ο Ουράς.