Τσίπρας: Πραγματικός φίλος της Ελλάδας ο Βούλγαρος πρόεδρος

Από τη Χαλκιδική στη Σόφια ο Ρόζεν Πλεβνελίεφ για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Με τη διμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνελίεφ, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σόφια.

Υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πλεβνέλιεφ μίλησε με θερμά λόγια για τη φιλία, τη συνεργασία και την αγάπη ανάμεσα στους δύο λαούς και σημείωσε τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία των δύο χωρών, για την Ευρώπη, σε μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενέργεια, μεταφορές-υποδομές, τουρισμό και άλλους τομείς. Αναφέρθηκε στους αγωγούς TAP και IGB, αλλά και στο ρεκόρ επισκέψεων τουριστών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα. Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη κοινών ενεργειών σε διπλωματικό μέτωπο και για υπεύθυνες αποφάσεις, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη βοήθεια της Ελλάδας στην ένταξη της Βουλγαρίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Βούλγαρος πρόεδρος ήρθε για τη συνάντηση στη Σόφια από τη Χαλκιδική, όπου κάνει διακοπές κάθε καλοκαίρι.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον κ. Πλεβνελίεφ και τόνισε ότι είναι πραγματικός φίλος της Ελλάδας, που έχει όραμά του τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι δύο χώρες διατηρούν καλές σχέσεις από την περίοδο που ανήκαν σε διαφορετικά μπλοκ και σημείωσε ότι είναι επικτακτική η συνεργασία σε περιόδους αστάθειας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μία συμμαχία απέναντι σε τρίτες χώρες, αλλά για μία στρατηγική συμμαχία για τους λαούς και την περιοχή μας.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι το πρώτο ταξίδι του σε βαλκανική χώρα ως πρωθυπουργός, με τον κ. Πλεβνελίεφ να θυμίζει ότι και το δικό του πρώτο ταξίδι ως Πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για τη στήριξή της προς τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό, ενώ μίλησε και για τις επιμέρους πλευρές συνεργασίας στον τουρισμό, την ενέργεια, τις μεταφορές, καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

Με τη σημερινή σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, δημιουργείται η δυνατότητα για ένα νέο σημαντικό ξεκίνημα σε μια πολύ στενή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικές χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ σημείωσαν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης της γειτονιάς, και τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση αυτού του ρόλου τους, αλλά και για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής, και της ευημερίας των λαών τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο λαοί, με πολύ βαθιές ρίζες παράλληλης πορείας, κάποιες φορές και διαφορών, έχουν τη σοφία να τις ξεπεράσουν και να σφυρηλατήσουν σχέση πολύ εποικοδομητική, αμοιβαία επωφελή για τους δυο λαούς και την περιοχή, που βρίσκεται σχεδόν πάντα σε εντάσεις, αλλά που ιδίως στις μέρες μας είναι μια περιοχή ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένη. Τόνισε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης, συνεργασίας δυο χωρών που βρίσκονται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις δίνουν το παράδειγμα στη γειτονιά μας, επικεντρώνοντας τις σχέσεις τους σε αυτό που έχει σημασία, μια καλύτερη ζωή σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή.

«Στις συνθήκες κρίσης πάντα ήμασταν ο ένας στο πλευρό του άλλου, η περιοχή μας χρειάζεται σταθερότητα και παρότι είμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες έχουμε ομοφωνία για όλα τα ζητήματα κρίσιμης σημασίας», τόνισε ο Μπόικο Μπορίσοφ. «Μπορούμε», είπε, «να κάνουμε πολλά μαζί μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με μια ευέλικτη πολιτική προς όφελος και των δυο κρατών. Οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη και κατανόηση».

«Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονιά μας διαπιστώνει κανείς ότι η ανάγκη συνεργασίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, και ότι και οι δύο χώρες βιώνουμε τρεις παράλληλες κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική, και την κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη, «που ευτυχώς οι χώρες μας ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας είναι έξω από αυτή την κρίση». Υπογράμμισε δε ότι «η συνεργασία μας θα βοηθήσει για να παραμείνουμε έξω από αυτή την κρίση». Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία και η ανάγκη να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας σε μια κατεύθυνση μιας Ευρώπης καλύτερης, κοινωνικής και δημοκρατικής, «επιτάσσουν τη στενότερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».

Ο ίδιος επεσήμανε «πόσο σημαντικό είναι το επόμενο διάστημα να διατηρήσουμε αυτή τη στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία, να την εμβαθύνουμε», υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «ως Ευρωπαίος εταίρος θα παραμείνει στο πλευρό της Βουλγαρίας σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκά ζητήματα ιδιαίτερης ευαισθησίας, όπως έκανε πάντα» και ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για το ό,τι έμεινε στο πλευρό της Ελλάδας σε δύσκολες περιόδους, και στο προσφυγικό και στην οικονομική κρίση.

Τόνισε, επίσης, ότι θα έχουν διαρκή και ανοικτή επαφή, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και ότι συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Επιπλέον, να εντείνουν τη συνεργασία σε αστυνομικό επίπεδο και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και στην κατοχύρωση της περιοχής μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.