Κερδίζει τη “μάχη των εξοπλισμών” στο Αιγαίο η Τουρκία

Με ταχύτατους ρυθμούς εξοπλίζεται στρατηγικά ο τουρκικός στόλος, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός στόλος πλήττεται από την οικονομική κρίση και την αδυναμία χειρισμού των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας.

Σε εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής” παρουσιάζεται αναλυτικά η δύναμη του ελληνικού στόλου και η αντίστοιχη του τουρκικού, με τους γείτονες να καταγράφουν σαφή υπεροπλία στις περισσότερες κατηγορίες, αφού η Τουρκία εξελίσσεται ταχύτατα σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη με ταυτόχρονη ενίσχυση της αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης της. Με την ολοκλήρωση μάλιστα του προγράμματος ναυπήγησης οκτώ κορβετών την περίοδο 2015-20, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα υλοποιήσει άλλο ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα για την κατασκευή 8 φρεγατών, συνολικού προϋπολογισμού 7 δισ. δολαρίων.

Η σχετική παραγγελία, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του “Έθνους”, θα δοθεί στα εγχώρια ναυπηγεία, τα οποία θα συνεργαστούν με μία από τις προεπιλεγμένες διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες: την αμερικανική Λόκχιντ Μάρτιν, τη βρετανική Bae και την ισπανική Ναβάρτια, που θα παρέχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά το οπλικό σύστημα και τα ηλεκτρονικά, ενώ το αντιαεροπορικό ραντάρ θα αναπτυχθεί από την εγχώρια βιομηχανία.

Από τη σύγκριση των ναυτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας προκύπτει τουρκική υπεροχή σε αριθμό σύγχρονων υποβρυχίων κατά 1,28 φορές, σε αριθμό φρεγατών 2 φορές, σε τορπιλοπυραυλάκατους 1,14 φορές, σε περιπολικά κάθε τύπου 2,38 φορές, σε σκάφη ναρκοπολέμου 1,87 φορές και σε τόνους πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων 1,16 φορές.

Επίσης, η τουρκική υπεροχή σε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας είναι σχεδόν απόλυτη. Αντίθετα, σημειώνεται μικρή ελληνική υπεροχή σε αντιτορπιλικά, ενώ η ελληνική υπεροχή σε τορπιλάκατους είναι 5:1 και σε κορβέτες απόλυτη. Όμως η τουρκική υπεροχή σε φρεγάτες αποτελεί απειλή για τις ναυτικές μας δυνάμεις.

Αναλυτικά η σύγκριση των δύο στόλων:

                                    ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σύγχρονα υποβρύχια:             7 -     9

Αντιτορπιλικά:                       8  -     7     

Φρεγάτες:                             8  -    16

Κορβέτες:                              5

Τορπιλοπυραυλάκατοι:          14  -   16

Τορπιλάκατοι:                        10  -  2

Περιπολικά:                           13  -  31

Σκάφη ναρκοπολέμου:            16  -  30 

Ελικόπτερα ναυτ. συνεργ.:     17  -  18