Τσίπρας: Ο Φρανσουά με έπεισε να πάμε κόντρα στη διαίρεση της Ευρώπης

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο της επίσκεψης του δεύτερου στη χώρα μας. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας πρέπει να αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας και να συμβάλει στην επίλυση των κρίσεων στην Ευρώπη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε όσους είχαν προαποφασίσει τη διαίρεση της Ευρωζώνης, να επιτύχουν τα σχέδιά τους. 

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός:

"Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα σε μια στιγμή που έχει ανάγκη η χώρα να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης.

Όσο η οικονομική κρίση που δυστυχώς παραμένει στην Ευρωζώνη, όσο και η προσφυγική λύση που μας απειλεί είναι κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ευελπιστούμε να αναδειχθεί η Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ουσιαστικός παράγοντας στην επίλυση αυτών των κρίσεων.

Τον περασμένο Ιούλιο περάσαμε δύσκολες στιγμές. Σε αυτές τις στιγμές των δύσκολων διαπραγματεύσεων ο Φρανσουά με έπεισε ότι πρέπει να δεχτώ ένα δύσκολο συμβιβασμό. Με στόχο να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν προαποφασίσει και είχαν ετοιμάσει σχέδια διαίρεσης, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει.

Το μήνυμα της συνάντησής μας πρέπει να είναι ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει".

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία μπορεί να συνεισφέρει ενάντια στο παλιό κατεστημένο, τη διαφθορά και το πελατειακό κράτος που επικρατεί στην Ελλάδα. "Θέλουμε μία αξιοκρατική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση", σημείωσε ο κύριος Τσίπρας.

"Η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες που περνάει" 

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ στάθηκε στην απόφαση της Ελλάδας να συμβιβαστεί και να δείξει τη θέλησή της να παραμείνει στην Ευρώπη με τη σύμφωνία, την οποία υπέγραψε. Αναφέρθηκε επίσης στο τραγικό δυστύχημα με 42 νεκρούς στο Μπορνώ σήμερα νωρίς το πρωί και την αλληλεγγύη της χώρας μας ως προς αυτό το ζήτημα. 

"Μίλησες για αλληλεγγύη. Την αλληλεγγύη που έδειξες γι' αυτό το τραγικό γεγονός που έπληξε τη χώρα μας. Την τρομερή σύγκρουση μεταξύ ενός λεωφορείου και ενός φορτηγού. Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες των θυμάτων. Θα κάνουμε οτιδήποτε για να διαπιστώσουμε τι προκάλεσε αυτό το ατύχημα. Όταν μιλάμε για τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Η Γαλλία ήταν σε όλη τη διάρκεια της κοινής μας ιστορίας στο πλευρό της Ελλάδας και θα το επαναλάβω στο ελληνικό Κοινοβούλιιο σε λίγα λεπτά. Κάτι που συνέβη και στην περίοδο διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα στήριξης. Ξέρω τι περνάει ο ελληνικός λαός. Τόσα χρόνια κρίσης και αμφισβήτησης ιδιαίτερα για τους νεότερους Έλληνες. Γι' αυτό και η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας και στη συζήτηση στο Eurogroup και στις Συνόδους Κορυφής ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του. Θέλω να χαιρετήσω αυτή τη στάση".

"Η Γαλλία θέλει επίσης να διασφαλίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει να δημιουργηθούν συνεργασίες για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, τη φορολογία, τον έλεγχο, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό και την καλή διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό τόνισε: "Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης. 500.000 πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα από την αρχή του 2015. Η Ελλάδα τους δέχτηκε και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ευχαριστώ τους Έλληνες που δέχτηκαν τις μεταναστευτικές ροές με αξιοπρέπεια".

"Πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα στην Τουρκία για να μη φτάσουν στην Ελλάδα, αφού δεν θα μπορέσουμε να τους υποδεχτούμε. Αυτοί που δεν ξέρουν τι σημαίνει αλληλεγγύη ήρθε η στιγμή να το καταλάβουν καλύτερα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αλληλεγγύη που πρέπει να της παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και όλοι όσοι έρχονται στην Ευρώπη που πρέπει να τους υποδεχτούμε και να τους δώσουμε άσυλο. Όσοι δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόσφυγες θα πρέπει να επιστέψουν πίσω".