Επέστρεψε η ελληνική αποστολή που προπηλακίστηκε στην Οδησσό

Τις “αντιδημοκρατικές και φασίζουσες πρακτικές της κυβέρνησης του Κιέβου, που θέτουν σε κίνδυνο τα κοινωνικά, δημοκρατικά, πολιτιστικά και πολιτικά δικαιώματα όλων των Ουκρανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτήτων της χώρας”, καταγγέλλουν σε κοινή τους δήλωση η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Ήσυχος και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, αναφερόμενοι στον προπηλακισμό που δέχθηκε χθες, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, η ελληνική αντιπροσωπεία στην Οδησσό από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων.

“Διαπιστώσαμε πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατική ομαλότητα σε μια περιοχή, όπου αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα νεοναζιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις”, τονίζουν.

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε στην Ελλάδα σήμερα το μεσημέρι.

Οι δυο πρώην υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη και Κώστας Ήσυχος, ο πρώην βουλευτής Βασίλης Χατζηλάμπρου, μαζί με τους δημοσιογράφους Άρη Χατζηστεφάνου και Άρη Χιωτέλη, μετέβησαν στην Οδησσό, μετά από πρόσκληση της "Επιτροπής Εθνικών Μειονοτήτων της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας", με στόχο τη συζήτηση και ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κυρίως η ελληνική μειονότητα.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα τρία στελέχη της Λαϊκής Ενότητας καταγγέλλουν “τις φασίζουσες εκδηλώσεις και την προκλητικά απαράδεχτη και ανοιχτά αντιδημοκρατική συμπεριφορά” των νεοναζιστικών οργανώσεων "Δεξιός Τομέας" και "Αυτοάμυνα της Πλατείας Μαϊντάν", “με στόχο τον εκφοβισμό όχι μόνο το δικό μας, αλλά προπαντός των Ελλήνων και ευρύτερα των μειονοτήτων της πόλης και της περιοχής”.

Η επίσημη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Οδησσό, εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και τους οργανωτές, που ήταν προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι, ματαιώθηκε, αφού λόγω της δράσης παραστρατιωτικών τμημάτων των δύο παραπάνω οργανώσεων παρεμποδίστηκε η έξοδος της αποστολής επί 5 ώρες από το ξενοδοχείο.

Χάρη στην παρέμβαση των ανθρώπων του ελληνικού προξενείου, η αποστολή απεγκλωβίστηκε το μεσημέρι, ωστόσο, όπως αναφέρουν, η παρακολούθηση της αποστολής από παραστρατιωτικά τμήματα των δύο οργανώσεων συνεχίστηκε στους δρόμους της Οδησσού και "πολιορκήθηκε" σε εστιατόριο μέχρι αργά το απόγευμα.

Οι κ. κ. Βαλαβάνη, Ήσυχος και Χατζηλάμπρου αναφέρονται, επίσης, στα προβλήματα των Ελλήνων της Οδησσού, τα οποία είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν στην άτυπη συνάντηση της ελληνικής αποστολής με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, το βράδυ άφιξης της αποστολής, στις 29.09.2015. “Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις των Ελλήνων της Οδησσού, προβλήματα της ελληνόφωνης εκπαίδευσης, αλλά και η παρακράτηση βασικών ακινήτων περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής κοινότητας από τις τοπικές αρχές”, για την αντιμετώπιση των οποίων “χρειάζεται να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο ουσιαστικής παρέμβασης της ελληνικής πολιτείας, τόσο στην εξωτερική πολιτική της χώρας όσο και στην διαχρονική και μεθοδευμένη στήριξη του Ελληνισμού της Διασποράς”, αναφέρουν και επισημαίνουν ότι “ειδικά για τον Ελληνισμό της Οδησσού, η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση, καθώς οι τοπικές αρχές φαίνεται ότι εκποιούν αυτή την περίοδο κτίρια που συνιστούν από τα πιο σημαντικά, από αρχιτεκτονική και κυρίως ιστορική άποψη, στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς”.