Μετά το θρίαμβο, η προσγείωση: Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Γιούνκερ

Στην σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας επιστρέφει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πριν καλά  - καλά ορκιστεί πρωθυπουργός πήρε ξεκάθαρα μηνύματα από τους Ευρωπαίους να τρέξει για την άμεση εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η ορκωμoσία της κυβέρνησής του να γίνει το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί, επικαλούμενος το πιεστικό χρονοδιάγραμμα που διαμορφώνει η ανάγκη μετάβασής του στις Βρυξέλλες, αύριο, Τετάρτη, το μεσημέρι, για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ εκεί θα έχει συζητήσεις με τους Ευρωπαίους και για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Μάλιστα είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί πιέσεις για πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων.

Διαβάστε σχετικά: Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, η συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, από τους οποίους δέχθηκε συγχαρητήρια και συμφώνησαν να συναντηθούν αύριο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Οι εταίροι αναμένουν άμεση και ταχεία υλοποίηση των συμφωνηθέντων και είναι δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα δεσμεύθηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και απασχόλησης. Εκτίμησε δε ότι η νέα κυβέρνηση έχει την εντολή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Εξάλλου, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι η απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε ουσιαστική δουλειά, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην πρώτη αξιολόγηση.

Παρέμβαση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με την οικονομία, έκανε  ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ σε δηλώσεις του στο Bloomberg επισημαίνοντας ότι: «Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύουμε ότι μετά και την υπογραφή της συμφωνίας θα κινηθεί με άξονα την εφαρμογή της.  Περιμένουμε ισχυρή υλοποίηση του προγράμματος, μετά από μια άμεση σύσταση της νέας κυβέρνησης».

Ερωτηθείς ποια θα έπρεπε να είναι η κορυφαία προτεραιότητα του Τσίπρα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι τα προαπαιτούμενα για τα 3 δισ. που απομένουν από την πρώτη δόση του τρίτου προγράμματος.

Οπως ξέρετε, σημείωσε, «είχαμε ήδη μια σημαντική εκταμίευση, ύψους 23 δισ. προς την Ελλάδα. Τα 3 δισ. εκκρεμούν και συνδέονται με δύο λίστες προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων ή μήνα. Αυτό πρέπει να συμφωνηθεί μαζί του», τόνισε.

Κάποιοι εκτιμούν ότι το δεύτερο σετ των προαπαιτούμενων θα συνδέονται με τη διακυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σημείωσε.

Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ο επικεφαλής του EWG.