Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Αλβανίας για καταστροφές σε ελληνικό ναό

Ένταση και καθώς και την ενόχληση των κατοίκων του χωριού Δρυμάδες στο Δήμο Χιμάρας, προκάλεσαν οι καταστροφές στον ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου από της αρχές με το επιχείρημα ότι αποτελεί αυθαίρετο κτίσμα.

Εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ναό και ανάγκασαν τους υπαλλήλους του Δήμου Χειμάρρας να σταματήσουν την κατεδάφιση, παρά το γεγονός ότι έχουν προκαλέσει σχεδόν ανεπανόρθωτη ζημιά στο κτίριο.

Διευκρινίσεις για το θέμα ζήτησε αρχικά ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Προκαλούν βαθειά ανησυχία οι πληροφορίες για βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες της Χιμάρας. Η βίαιη απομάκρυνση και η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού καθώς και οι εκτεταμένες καταστροφές στις οποίες προέβησαν υπάλληλοι του Δήμου Χιμάρας είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οιουδήποτε τυχόν νομικού ισχυρισμού και σαφέστατα δεν συνιστούν συστατικά στοιχεία χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικά εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού.

Αναμένουμε, συνεπώς, εξηγήσεις και την λήψη άμεσων μέτρων από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης.
Η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα και οι Προξενικές μας Αρχές στην περιοχή έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν και να φροντίζουν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα".

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Αλβανικού ΥΠΕΞ. 

Ο Γκλεβίν Ντερβίσι εξέφρασε την έκπληξή  του και ανησυχία του  για την ελληνική αντίδραση στο θέμα αυτό .

Ο ίδιος τόνισε ότι η Αλβανία θα φροντίζει να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου στο σύνολό του και το απαραβίαστο.

"Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η θέση του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, συνιστά, στο πλαίσιο αυτό, παρέμβαση στην εσωτερική εξέλιξη της τάξης , των διοικητικών και δικαστικών αρχών της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Επίσης υπονομεύει  μονομερώς και υπερβολικά την μακροχρόνια δέσμευση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας, που υποστηρίζεται από  όλους τους  Ευρωπαίους εταίρους  ,και   έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική της διαβούλευσης σε  μια κοινή προσέγγιση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Η στάση αυτή απέχει πολύ από το πνεύμα της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Αλβανίας και  Ελλάδας, την  οποία στοχεύουμε να  προωθήσουμε μετά και  την τελευταία συνάντηση των υπουργών Μπουσάτι – Κοτζιά",

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε σημερινή ανακοίνωσή του έσπευσε να απαντήσει:

"Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα όσα διαλαμβάνονται στη χθεσινή ανακοίνωση του Εκπροσώπου του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας για τον σεβασμό και την απόλυτη προστασία των ατομικών, θρησκευτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη συγκεκριμένη χώρα.

Η Ελλάδα, όπως άλλωστε το πράττει μέχρι σήμερα, θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Αλβανία ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει την απάντηση αλλά και τη λήψη άμεσων μέτρων από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης για όσα συνέβησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ελληνική ανακοίνωση.

Ομόνοια: Κατάπτυστη επιχείρηση των υπαλλήλων του δήμου Χειμάρρας

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, Ομόνοια, κατήγγειλε από την πλευρά της την "κατάπτυστη αυτή επιχείρηση των υπαλλήλων του Δήμου Χιμάρας".

"Ο ναός αυτός είχε κατεδαφιστεί από το κομμουνιστικό καθεστώς και ανακατασκευάστηκε το 1992 από τους πιστούς του χωριού οι οποίοι θεωρούσαν αδιανόητο πως θα βίωναν ξανά το ίδιο μαρτύριο, σε χρόνους 'δημοκρατίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομόνοιας.