Δελαβέκουρας: Ο Παναρίτι κάνει δημόσια συστάσεις στον Μπερίσα

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, Έντμον Παναρίτι, σχετικά με τη στάση του Έλληνα ομολόγου του, Δημήτρη Αβραμόπουλου, απέναντι στην Αλβανία, μετά τις πρόσφατες εθνικιστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Σαλί Μπερίσα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχολίασε σχετικά: “Έχει δίκιο ο κ. Παναρίτι να λέει ότι είναι εκτός λογικής και αφελές να μιλάει κανείς για εδαφικές διεκδικήσεις της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας. Όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι ο Αλβανός ΥΠΕΞ κάνει δημόσια συστάσεις στον πρωθυπουργό του, ο οποίος, ακούγοντας τις σειρήνες του εθνικισμού, μίλησε για αλβανικά εδάφη από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, όσο κι εάν στη συνέχεια ανασκεύασε”.

Νωρίτερα, ο Έντμον Παναρίτι είχε απευθύνει έκκληση στον Δημήτρη Αβραμόπουλο να μην πέσει θύμα της εθνικιστικής ρητορικής, χαρακτηρίζοντας “αφελές” και “παράλογο” να θεωρεί κανείς ότι η Αλβανία έχει εδαφικές διεκδικήσεις.

Σε συνέντευξή του στο αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο "ABC News", ο κ. Παναρίτι είπε χαρακτηριστικά: "Νομίζω πως είναι αφέλεια διότι κανείς δεν πιστεύει ότι η Αλβανία έχει εδαφικές διεκδικήσεις... Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι πέρα από κάθε κανονική λογική".