Σόιμπλε: Η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί ανεξάρτητα από αντιδράσεις

Για τη συμφωνία και ότι θα πρέπει να ψηφιστεί πάση θυσία μίλησε σε συνέντευξή τύπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

«Πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, σε δηλώσεις του μετά το Ecofin, ενώ προέταξε το θέμα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι δύο Έλληνες ειδικοί οι οποίοι βρίσκονταν στη διαπραγματευτική ομάδα διαβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει το ταμείο για την αξιοποίηση των 50 δισ. δημόσιας περιουσίας. 

Αναλυτικά:

"Οι Έλληνες είχαν μαζί τους 2 ειδικούς που μας διαβεβαίωσαν πως η Ελλάδα έχει δυνατότητες και μπορεί να φτιάξει το ταμείο των 50 δισ. για τη δημόσια περιουσία".

Σχολιάζοντας το ζήτημα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα "από 2010 έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος εμπιστοσύνης.Δεν είναι μόνο ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης,εντάθηκε κατά τους τελευταίους 6μήνες"

"Η Ελλάδα ανέλαβε να κάνει ό,τι ανέλαβε και γι' αυτο το λόγο γιατί να σκεφτώ τι θα γίνει εάν δεν το κάνουν;", απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τις συνέπειες σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας.

"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και κάποιοι στην κυβέρνηση, οι οποίοι πιστεύουν ότι προς το συμφέρον της Ελλάδας, θα ήταν καλύτερο το Grexit. Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για κάτι τέτοιο και τις προεκτάσεις που θα είχε, γι' αυτό και συζητήσαμε εκτενώς για το θέμα".

Αναφερόμενος στο μεταβατικό νόμισμα IOU τόνιζε ότι: "Η σύνοδος κορυφής διαπιστώνει ότι πρέπει το ελληνικό κράτος να κάνει τις πληρωμές που πρέπει στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ και να προβεί στις πληρωμές οι οποίες είναι προϋπόθεση για να φτάσουμε σε καλές διαπραγματεύσεις. Ο κίνδυνος για την μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στην Ελλάδα".

"Ήμαστε σαφείς και σύμφωνοι ότι σε κάθε φάση των διαβουλεύσεων, οι υποχρεώσεις μίας χώρας, θα πρέπει να υλοποιούνται με βάση τις αποφάσεις που λάβαμε παρά τις εσωτερικές εξελίξεις. Δεν είναι δικό μου θέμα να μιλήσω για την Ελλάδα", σημείωσε ο Γερμανός υπουργός αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη συμφωνία.