Μέρκελ: Οποιαδήποτε συμφωνία θα συζητηθεί μετά το δημοψήφισμα

Aνοιχτή σε συζητήσεις ακόμα και πριν το δημοψήφισμα, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, στο Βερολίνο, παρά τη θέση της ότι "θα πρέπει να περιμένουμε μετά το δημοψήφισμα για να τοποθετηθούμε".

"Έχω ήδη τοποθετηθεί για το θέμα του δημοψηφίσματος. Θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει το δημοψήφισμα και αν διαμορφωθεί μία νέα κατάσταση θα πρέπει να τοποθετηθούμε επ' αυτού", τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

"Η λέξη δημοκρατία είναι μία όμορφη λέξη που προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει ότι όλοι φέρουμε ευθύνη. Περιμένουμε να δούμε ποια σενάρια θα διαμορφωθουν. Το σίγουρο είναι ότι όταν σταματήσουμε να συζητάμε για την ελληνική οικονομία, τότε θα αρχίσουμε να συζητάμε για την ευρωπαϊκή οικονομία", ανέφερε με τη σειρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν άλλες διαπραγματεύσεις έως το δημοψήφισμα και το εάν έχει διακοπεί η σχέση της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι είχε επανειλλειμένα επαφή τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι σχέσεις τους δεν έχουν πληγεί. "Είναι δικαίωμα των κρατών να λαμβάνουν κάποιες αποφάσεις, όμως και τα άλλα κράτη έχουν δικαίωμα να σχηματίζουν τη δική τους θέση.

Ερωτώμενος για την άποψη της ιταλικής κοινής γνώμης, ο κύριος Ρέντσι είπε: "Οι θέσεις της Γερμανίας στην Ιταλία θεωρούνται συχνά σκληρές. Η κατάσταση στην Ιταλία δεν θεωρείαται από τη στάση της κυρίας Μέρκελ αλλά από τη δική μας ικανότητα να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις. Θεωρώ ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει τη δική του άποψη και ευαισθησίες σε σχέση με τα διάφορα ζητήματα. Εφόσον βρισκόμαστε σε μία κοινότητα όπως η Ευρώπη, θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες. Έχουμε ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο. Έχω μία φωτογραφία όπου φαίνομαι να αγκαλιάζω και τον κ. Τσίπρα και την κυρία Μέρκελ. Αυτή η σχέση είναι σηματνική. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες εβδομάδες να επιλύσουμε την κατάσταση αυτή. Πρέπει να συζητάμε τις διαφορετικές απόψεις για να καταλήγουμε σε μία κοινή θέση. Η τελική θέση είναι μία εννιαία και αυτό είναι το όμορφο στην Ε.Ε. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του".