“Η Ελλάδα κακώς μπήκε στην ΕΖ, γιατί ήταν προβληματική: Όχι η Ελλάδα, η ΕΖ!”

Την αδυναμία των Ευρωπαίων για διάλογο διατυπώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, Ασόκα Μόντι, σε σχόλιό του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 

«Για μερικούς το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά ελληνικό. Η Ελλάδα, έτσι πιστεύουν οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης, είναι μια ειδική περίπτωση και μόλις η χώρα επανακάμψει, το σύστημα της συνεργασίας θα λειτουργήσει πάλι ως συνήθως. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το ελληνικό πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί», τονίζει ο Μόντι.

Στη συνέχεια του άρθρου του υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στην ευρωζώνη λόγω των προβλημάτων στη δομή της ίδιας της ευρωζώνης, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Τα προβλήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν με την εισαγωγή του κοινού νομίσματος που σήμανε τη σύγκρουση εθνικών συμφερόντων. 

Η κοινή νομισματική πολιτική προσφέρει σε κάποιους περισσότερα πλεονεκτήματα απ' ότι σε άλλους: «Στην ζώνη του ευρώ αναπόφευκτα κάποια κράτη είναι «πιο ίσα από άλλα». Η Ελλάδα οφείλει να... υποκύψει στις οδηγίες των δανειστών ακόμη και αν αυτές προφανώς δεν λειτουργούν».