Κοτζιάς: Βάλσαμο στην ψυχή των Ελλήνων το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της επίσκεψης του στην Τουρκία, όπου θα έχει επαφές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ενώ θα μετάσχει και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.

Ο υπουργός έφτασε στις δύο το μεσημέρι στο Φανάρι, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πριν από τη συνάντηση, ο υπουργός είπε ότι “ζούμε σε περίοδο δύσκολη, παγκόσμια και οικουμενική. Υπάρχουν όμως κάποιοι οικουμενικοί θεσμοί απ' τα βάθη της ιστορίας. Ο κυριότερος από αυτούς είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο”.

Ο Βαρθολομαίος ευχήθηκε ο υπουργός να προωθήσει την “ανάπτυξη καλών σχέσεων με εντιμότητα, ειλικρίνεια και σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας”. Ευχήθηκε επίσης, οι επαφές που θα έχει ο υπουργός στην Τουρκία, να στεφθούν με επιτυχία και πρόσθεσε ότι “στηρίζουμε το έργο της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα”.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην αποστολή και στο λόγο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έκανε λόγο για “βάλσαμο στην ψύχη των Ελλήνων”. Υπογράμμισε επίσης το διάλογο που προωθεί το Πατριαρχείο “με τόλμη, σύνεση και σοφία, με άλλες Εκκλησίες”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης “έδωσε τη στήριξή του, για τη συνάντηση που θα οργανωθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην Αθήνα, για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή” είπε ο υπουργός. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση και έκανε λόγο για “ολόθυμη συμπαράσταση του υπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης προς το Πατριαρχείο”.

“Είναι ενίσχυση και ενθάρρυνση για μας, το να έχουμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβερνήσεως”, είπε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση σχετικά με τους χριστιανικούς πληθυσμούς που θα γίνει στην Αθήνα, ο Βαρθολομαίος εξέφρασε την υποστήριξή του και αναφέρθηκε στην “τιμητική πρόσκληση του κ. υπουργού, να συμμετάσχω στη συνάντηση”. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός αναχώρησε για το παλάτι Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης όπου συναντάται με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...