Έτοιμος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ελληνικού αγωγού ο Πούτιν

Την πρόθεσή του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε σημερινή τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, το ποσό αυτό της χρηματοδότησης μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών συζητήθηκε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η επικείμενη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που αναφέρθηκαν στην είδηση της τηλεφωνικής συνομιλίας, μεταδίδουν επίσης πληροφορίες για το σχέδιο του αγωγού, που αναμένεται να μεταφέρει περί τα 63 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου προς τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, με τα 43 περίπου εξ αυτών να είναι ελεύθερα προς πώληση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Το ΡΙΑ-Νόβοστι σημειώνει ότι το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα μπορούσε να κατασκευάσει "ρωσο-ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ" και για την υλοποίησή του έργου "σχεδιάζεται να προσελκυστούν 2 δισ. ευρώ".