Πώς αποτιμούν στην κυβέρνηση τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

Με θετικό μάτι βλέπουν στην ελληνική κυβέρνηση τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, δρομολογείται άμεσα ένα πολιτικό πλαίσιο συζητήσεων που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, ενώ εκτιμούν ότι με την άμεση επικοινωνία, έγιναν πλέον κατανοητές οι θέσεις των δύο πλευρών.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ διήρκεσε λίγα λεπτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο στη συνέχεια και για περίπου μία ώρα συζήτησαν με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών.

Αμέσως μετά άρχισε το δείπνο, το οποίο διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τέθηκαν όλα τα θέματα από ελληνικής πλευράς, όπως και το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων, στα οποία η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη γερμανική θέση.

Οι δύο χώρες μπορεί να διατηρούν τις θέσεις του σε πολλά θέματα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει σαφής διάθεση να συνεργαστούν για τη δημιουργία κλίματος αλληλοκατανόησης και αποφυγής παρεξηγήσεων, να πέσουν δηλαδή οι τόνοι και να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, δηλαδή για μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις

Οι συνομιλίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ευρωπαϊκά, οικονομικά, πολιτικά και διμερή. Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέματα σχετικά με την παροχή ρευστότητας, εμμένοντας στις επίσημες δηλώσεις των δύο ηγετών. Προφανώς, κατά τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ υπήρξε μακρά συζήτηση για την συνεργασία σε διμερές επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στην κ .Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα, η ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού