Τσίπρας: Μας στηρίζει ο λαός, εμείς δεν κινδυνεύουμε να πέσουμε

Δηλώσεις μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει πέμπτη αξιολόγηση και ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη. 

"Οι υποχρεώσεις μας προς τους πολίτες της χώρας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα εκπληρωθούν, ενώ και οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες", είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις "Κασσάνδρες" που καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να σταθούν ψύχραιμοι. Δε θα υποκύψουμε στο κλίμα ανασφάλειας είπε ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας μάλιστα όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ότι ματαιοπονούν.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι τα υφεσιακά μέτρα "τελείωσαν".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι της σέβονται απολύτως τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Συζητήσαμε και προστατεύσαμε αυτή τη συμφωνία, βάζοντάς τη στο τραπέζι. Η αίσθησή μου είναι πως οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία. Επιβεβαιώσαμε κάτι εξαιρετικά κρίσιμο, όπως και στη χθεσινή επταμερή συνάντηση: ότι έχουμε όλοι την ίδια ανάγνωση σχετικά με την 20η Φεβρουαρίου", είπε κατά την έναρξη των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός. 

"Ως προς τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσουμε, κατέστη σαφές ότι η ελληνική πλευρά θα έχει την ευθύνη για την υλοποίησή τους. Ξεκαθαρίσαμε επίσης ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία. Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής θα γίνεται στις Βρυξέλλες. Στην Αθήνα θα γίνονται αποστολές μόνο για τη συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών. Αυτό που θεωρώ σημαντικό κλείνοντας τη δύσκολη διαδικασία διαπραγματεύσεων αυτό το διήμερο, είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη να νομοθετεί το πρόγραμμά της. Συζητάμε και ταυτόχρονα νομοθετούμε. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε την κανονικότητα αλλά και να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια. Θεωρώ τέλος πολύ σημαντικό ότι κατά τη διήμερη αυτή σύνοδο επιβεβαιώθηκε ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και χρέος της κυβέρνησης και των εταίρων είναι να την αντιμετωπίσουμε. Προέκυψε ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και άφησε πολύ μεγάλες πληγές. Οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την ανθρωπιστική κρίση είναι προς αυτή την κατεύθυνση, της επούλωσης των πληγών". 

"Υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι δύσκολοι. Μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Γιατί πολλές φορές παίρνονται αποφάσεις, οι οποίες δεν υλοποιούνται. Χρειάζεται εγρήγορση και επικοινωνία το προσεχές διάστημα, με τους θεσμούς σε υψηλό επίπεδο όμως, προκειμένου να χτίσουμε εμπιστοσύνη και να προχωρήσουμε σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που ακολουθούσαμε τα προηγούμενα χρόνια". 

"Δεν τίθεται ζήτημα ρευστότητας - Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις"

"Το συντομότερο δυνατόν θα κατατεθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων και θα συγκληθεί το Eurogroup, ώστε να προχωρήσει η άρση των χρηματοπιστωτικών δυσκολιών. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Οι ανάγκες μας είναι απολύτως εξασφαλισμένες και είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες", απάντησε ο κύριος Τσίπρας σε ερώτημα για το θέμα της ρευστότητας. 

"Πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Και η κυρία Μέρκελ και εμείς επαναβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχουν υφεσιακά μέτρα και mail Χαρδούβελη. Δεν υπάρχει δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3%. Υπάρχει δέσμευση ανάλογα με τις συνθήκες της οικονομίας για πρωτογενές πλεόνασμα. Τα υφεσιακά μέτρα με μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στα φάρμακα τελείωσαν. Τα μέτρα που θέλουμε να υλοποιήσουμε θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ώστε να έχουμε ένα θετικό πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2015 της τάξεως του 1 με 1,5%".

"Υπήρξαν αντιδράσεις στη ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές, η οποία ήρθε για να σταματήσουν να φορολογούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι"

"Είχαμε τονίσει πριν από τις εκλογές ότι με την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα πάψουν να πληρώνουν στην Ελλάδα οι συνήθεις ύποπτοι. Έρχονται μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τον εξορθολογισμό της φορολογικής πολιτικής. Ήδη χθες μαζί με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις νομοθετήσαμε για τις τριγωνικές συναλλαγές και να σταματήσουν να πληρώνουν φόρους μόνο οι συνηθισμένοι φορολογούμενοι με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις γιατί υπάρχουν πολλά συμφέροντα. Η μόνη δέσμευση που έχουμε είναι απέναντι στον ελληνικό λαό", τόνισε μεταξύ άλλων ο κύριος Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

"Δόξα το λαό και δόξα τω Θεώ έχουμε στήριξη - Οι κυβερνήσεις πέφτουν χωρίς στήριξη από τον λαό"

"Έπρεπε να έρθουμε σε συμφωνία για να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την βραχυχρόνια ρευστότητα αλλά και την μεσοπρόθεσμη".

"Έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές ότι τελειώνουν τα διαθέσιμα, ότι δεν θα πληρώσουμε τα ομόλογα. Έχουμε συνηθίσει και έχει συνηθίσει και ο ελληνικός λαός. Είναι άλλο όταν βρίσκεσαι σε διαπραγμάτευση με μία άλλη πλευρά και μπορεί να δημιουργέιται ένα κλίμα φόβου ή πιέσεων και άλλο κάποια οργανωμένα συμφέροντα να προκαλούν τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Ο ελληνικός λαος δεν δίνει σημασία σε αυτά. Την ίδια στιγμή που τα μέσα ενημέρωσης μετέφεραν ένα κλίμα φόβου, οι δημοσκοπήσεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας έδιναν διαφορά 20 και πλέον μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν τη στήριξη του λαού. Εμείς δόξα τω λαώ και δόξα τω Θεώ την έχουμε τη στήριξη και μπορούμε να πάμε πολύ μακριά", ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.