Τουσκ: Όχι, δε μιλάμε για την τελευταία ευκαιρία του Τσίπρα

Στην επταμερή συνάντηση η οποία θα διεξαχθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Από τα λεγόμενα του αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κρατά μικρό καλάθι στην αποψινή συνάντηση, καθώς ο κ. Τουσκ κινήθηκε στο ίδιο μήκος δηλώσεων με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η συνάντηση δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα.

"Η ανεπίσημη συνάντηση δεν θα είναι μια αποφασιστική συνάντηση, δεν θα ληφθούν αποφάσεις", τόνισε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.

Επίσης, σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "κανείς δεν επιθυμεί ένα Grexit ή ένα Graxident ".

Νωρίτερα κατά την ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα προς την ελληνική πλευρά για την αποψινή συνάντηση.

"Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και χαίρομαι για την επίσκεψή του. Θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε εκτενώς, ίσως και για να συζητήσουμε" δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στην καθιερωμένη συνεδρίαση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης επισήμανε ότι "κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας ήδη σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ή τη Δευτέρα το βράδυ" καθώς "λύση των προβλημάτων θα μπορέσει να υπάρξει μόνο στη βάση αυτών που συμφωνήθηκαν από κοινού στο Eurogroup. Καμία συνάντηση σε στενό κύκλο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τη συμφωνία του Eurogroup".

Υπενθυμίζεται ότι η επταμερής συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης. Σε αυτή θα συμμετέχουν εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Φρανσουά Ολάντ, Ντόναλντ Τουσκ και ο Μάριο Ντράγκι, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.