Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στο Παρίσι

Συνάντηση "κλειδί" με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να έχει σήμερα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου βρίσκονται στο ναδίρ.

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με διττό στόχο. Αφενός να τονίσει ότι το Βερολίνο δημιουργεί προσχώματα στις ελληνικές προσπάθειες από κοινού με την Ευρώπη για εξεύρεση λύσης με την αδιαλλαξία που επιδεικνύει και αφετέρου να υπογραμμίσει την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταρρυθμιστικό έργο που θα αναμορφώσει και θα επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία και θα εξαλείψει σταδιακά τα σημάδια της μνημονιακής λαίλαπας, μακρυά από υφεσιακά μέτρα λιτότητας.

Το σύνθημα δόθηκε χθες εξάλλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία: enough is enough με τη λιτότητα τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας παράλληλα το ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Ο Γιούνκερ ως δίαυλος επικοινωνίας με τον Σόιμπλε

Η συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη, εξαιτίας του διαμεσολαβητικού ρόλου που έχει υιοθετήσει ο επικεφαλής της Κομισιόν, μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Γιούνκερ απηύθυνε τα βέλη του στο Βερολίνο. Μιλώντας στη γερμανική Welt άφησε αιχμές κατά της γερμανικής επιμονής στην ίδια πολιτική, τονίζοντας ότι ορισμένοι στην Ευρώπη "δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα".

Εκτός αυτού, ο κ. Γιούνκερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης που έχει θέσει στην ευρωπαϊκή αντζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ποσοστό των ανασφάλιστων και την ανεργία, ενώ με μία φράση του, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση ουσιαστικά επικύρωσε την κατάργηση της τρόικας και το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είπε ότι "δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι".

Τέλος, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση και με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της μέχρι στιγμής συμφωνίας και των εξελίξει διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους. Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να γίνει στο τετ - α - τετ των δύο ανδρών αναμένεται να γίνει για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς ο κ. Γλέζος εργάζεται επί δεκαετίες άοκνα για τη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.