Guardian: Νέο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων προς τους Έλληνες

Για τελεσίγραφο το οποίο δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να δεχθεί να επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, κάνει λόγο σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian, στο οποίο επισημαίνεται επίσης ότι τα περιθώρια ελιγμών για την ελληνική πλευρά στενεύουν.

Στην Ελλάδα τα μίντια κάνουν πολλές αποκαλύψεις ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης εξαναγκάστηκε να επιτρέψει στους επιθεωρητές που εκπροσωπούν την εξαιρετικά αντιδημοφιλή τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα, τονίζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα.

Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές ότι η ελληνική πλευρά βρέθηκε με ένα τελεσίγραφο:
"Η θα επιτρέψετε στους ελεγκτές να σας ελέγξουν επί τόπου ή η έκτακτη χρηματοδότηση θα διακοπεί".

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα όσο πλησιάζει η κρίσιμη μέρα τα περιθώρια ελιγμών για την ελληνική πλευρά γίνονται όλο και στενότερα, ώστε να αποφευχθεί η πιστωτική ασφυξία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθήνα πρέπει να επιστρέψει στο ΔΝΤ 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της βδομάδας.

"Οι οικονομολόγοι λένε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική".

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το γραφείο του Γενικού Λογιστηρίου, έχει επίσης διακόψει τις πληρωμές για κάθε δαπάνη που δεν σχετίζεται με τις συντάξεις ή τους μισθούς. Η εφημερίδα φτάνει να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει πλησιάσει και ελληνικά παραρτήματα μεγάλων πολυεθνικών για ενδεχόμενα βραχυπρόθεσμα δάνεια!

"Οι φόβου αυξάνονται για μια εσωτερική στάση πληρωμών που θα οδηγούσε την κυβέρνηση να πληρώσει μειωμένα χρήματα σε συνταξιούχους και υπαλλήλους του δημοσίου".