Τσίπρας Κύπρος: Τα τρομολαγνικά σενάρια Grexit ανήκουν στο παρελθόν

Για τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, Ελλάδας και Κύπρου στο δρόμο για τη λύση του Κυπριακού έκαναν λόγο στις κοινές δηλώσεις τους τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. 

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε ένα σημαντικό γύρο επαφών και συνομιλιών με Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα του ελληνικού χρέους, της ελληνικής οικονομίας αλλά και την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης και των πολιτικών επιλογών της Ε.Ε. από την Κύπρο.

Οι κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την παρουσία του "σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Κυπριακή Δημοκρατία". Ο κ. Αναστασιάδης ευχήθηκε επίσης κάθε επιτυχία στην αποστολή που ανέλαβε, συμπληρώνοντας πως "η επίσκεψή σας αποδεικνύει το γνωστό και ειλικρινές σας ενδιαφέρον προς τον κυπριακό ελληνισμό".

Σχετικά με ένα ενδεχόμενο Grexit, o κ. Τσίπρας απάντησε:

Σε ερώτημα αν υφίσταται το ενδεχόμενο Grexit ο κύριος Τσίπρας ανέφερε ότι "η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει. Μία εντολή διεκδίκησης με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Δεν περίμενα ότι θα υπήρχαν δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο μας να δημιουργήσουμε μία διαφορετική ρότα πλεύσης όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά σε ό,τι αφορά όλη την Ευρώπη.

Η οικονομική κρίση είναι παρούσα για όσους γνωρίζουν καλά τα οικονομικά και η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις για να προχωρήσει η αναπτυξιακή ατζέντα. 

Τα τρομολανγικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χωρες στην Ευρωζώνη. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Κύπρο είναι ακρωτηριασμένες. 

Όσοι κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμούς, πολύ σύντομα θα διαψευστούν. Χρειάζεται σύνεση, αυτοσυγκράτηση, χρειάζεται να επιστρέψει η λογική της συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Τα μηνύματα που πήραμε κατατείνουν ότι επιστρέφουν αυτές οι αρχές".

Τσίπρας: Η τρόικα δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση

"Η τρόικα δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται μία συμφωνία στις βασικές μας αρχές και στις βασικές μας δεσμεύσεις. Δεν έχουμε ανάγκη από περαιτέρω περιορισμό στην αναγκαία ανάσα που πρέπει να πάρουν οι λαοί και οι οικονομίες για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη.

Θεωρώ ότι αυτή η ώριμη και αναγκαία εξέλιξη, στο βαθμό που θα επιβεβαιωθεί θα είναι μία πολύ καλή αρχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη".

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν μεταξύ άλλων οι δυο ηγέτες:

Αναστασιάδης 

Συμφωνήσαμε σε θέματα συντονισμού των προσπαθειών για τα θέματα των προκλήσεων στην ΑΟΖ προκειμένου να επαναρχίσει ένας διάλογος, ώστε να έχουμε θετική κατάληξη. 

Επαναβεβαιώθηκε η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία περνούν μέσα από το Κυπριακό. 

Θέλουμε να πιστεύουμε πως τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, ανάλογες κρίσεις δεν διασφαλίζουν κανενός τα δικαιώματα. 

Τα έσοδα από την αποκλειστική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα είναι προς όφελος του συνόλου των ομοίων κατοίκων της Κύπρου. Κοινή ήταν η θέση πως με τη συνεργασία και άλλων Ευρωπαίων εταίρων επιδίωξη θα είναι η δημιουργία μίας Ε.Ε με προτεραιότητες, όπως πολιτικές ανάπτυξης όπως κατ' επανάληψη έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. 

Απαραίτητη κρίνεται η εφαρμογή για την κάθε χώρα των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών πολιτικών. 

Σας καλωσορίζω για άλλη μία φορά, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη δύσκολη αποστολή σας και προσδοκώ στην άριστη ούτως ή άλλως μεταξύ μας συνεργασία. 

Τσίπρας 

Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα το πρώτο επίσημο ταξίδι μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης να γίνει στην Κύπρο. Στην Κύπρο με την οποία μας δένει τόσο η κοινή λαμπρή μας ιστορία, όσο και ένα κοινό μέλλον Ευρωπαϊκό και μεσογειακό με πολύ σημαντικές δυνατότητες. Παρά την οικονομική κρίση, η οποία έχει επιβαρύνει τις δύο χώρες, και οι δύο παραμένουν παράγοντες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Θα εργαστούμε σκληρά και θα υποστηρίξουμε σταθερά τις προσπάθειες της κυπριακής δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα. 

Μόλις ολοκληρώσαμε ουσιαστικές και γόνιμες συνομιλίες, οι οποίες επιβεβαίωσαν την συναντίληψή μας στον τομέα των διμερών σχέσεων. Ήρθα στην Κύπρο σε μία δύσκολη συγκυρία, με παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα με την έλευση του σκάφους BARBAROS. Καθιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Για να συνεχιστούν οι συνομιλίες χρειάζεται σεβασμός της Κύπρου και των διεθνών σχέσεων.

Η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ωφελήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα επιτρέψει να ενισχυθεί ουσιαστικά η συνεργασία των χωρών της περιοχής, απελευθερώνοντας θετικές δυνάμεις. 

Δηλώνουμε σταθερά την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Γίνεται με όρους ισοτιμίας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ευτυχής κατάληψη θα είναι επωφελής για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Υπό αυτή την έννοια ανταλλάξαμε σκέψεις με τον πρόεδρο και να επιβεβαιώσουμε ότι και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί.