Σρέντερ: Η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλο χρόνο για μεταρρυθμίσεις

Περισσότερο χρόνο για μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η Ελλάδα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Frankfurter Sonntagszeitung”. Όπως τονίζει “οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, πριν ξεσπάσει η κρίση που απλώς αναγκάζει την Ελλάδα να ξεπουλά την περιουσία της”.

Σε ερώτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην Νομισματική Ένωση, ο κ. Σρέντερ επαναλαμβάνει ότι επρόκειτο για κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι για απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, όπως λέει, δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν μάλιστα “η Ελλάδα αποτελεί το λίκνο της Ευρώπης”.

Όπως παραδέχτηκε ο πρώην Καγκελάριος υπήρχαν δομικά σφάλματα στην δημιουργία του ευρώ, η οποία δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη πολιτική ενοποίηση και εκτιμά ότι “τώρα είναι η ευκαιρία να αρθούν αυτά τα σφάλματα”.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ απορρίπτει πάντως κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η παραβίαση εκ μέρους της Γερμανίας των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας συνέβαλε στην σημερινή κρίση, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με τον γερμανικό προϋπολογισμό το 2003 ή το 2004. Αναφέρεται δε στην “Ατζέντα 2010”, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ πιο σημαντική από την υπέρβαση των ορίων του ελλείμματος.