Νταβούτογλου: Ας αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την επίσκεψή του στην Ελλάδα μαζί με τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στον χαιρετισμό του στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός

«Η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργασίας» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχήθηκε «τα καλύτερα στον κ. Αναστασιάδη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την υγεία της Κύπρου», τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα που να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας» και απηύθυνε έκκληση: «Ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές, η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε ποτέ. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων».  

Ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε. Δεν επιθυμούμε ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο».