Καταγγελίες Παπαδημούλη για μη ύπαρξη οικονομικού πλάνου στην Ε.Ε.

"'Απίστευτα αντανακλαστικά' επιδεικνύει η ιταλική προεδρία, ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα της ελληνικής, αφού έναν μήνα πριν τη λήξη της θητείας της δεν έχει ακόμα παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την προώθηση μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής" δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή απάντηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, ζητούσε από το Συμβούλιο να τον ενημερώσει ποια είναι τα βασικά σημεία της νέας ατζέντας, σε τι "διαφοροποιείται από τις εφαρμοζόμενες δημοσιονομικές πολιτικές", καθώς επίσης, αν σκοπεύει να "ενισχύσει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΕΚΤ στο νομισματικό τομέα μέσω μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης" και να "πάρει, επιτέλους, μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και η πολύχρονη ύφεση που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες".

Στην απάντησή του το Συμβούλιο της ΕΕ, αφού σημειώνει ότι η ιταλική προεδρία "δήλωσε ότι 'θα παρουσιάσει ένα νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο οικονομικής πολιτικής βασιζόμενο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης'", τονίζει ότι θα απασχοληθεί με ζητήματα όπως η "διαδικασία συντονισμού της πολιτικής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, που εξασφαλίζει συντονισμένες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην ΕΕ", η "επανεξέταση της νομοθετικής δέσμης σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση" και η "επανεξέταση της στρατηγικής Ευρώπη 2020".

Καταλήγοντας στην απάντησή του, το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του "για την εξαγγελία εκ μέρους του νεοεκλεγέντος προέδρου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ότι θα παρουσιάσει επενδυτική πρωτοβουλία στο πρώτο τρίμηνο της θητείας του" (σ.σ. η απάντηση δόθηκε πριν την παρουσίαση του επενδυτικού πακέτου από τον κ. Γιούνκερ) και υπενθυμίζει ότι "ειδική ομάδα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών, η οποία θα ασχοληθεί με συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων. Η ΕΤΕπ και η Επιτροπή θα προβούν σε σχετική ενημέρωση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2014".