Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο Δένδια!

Νέα τούρκικη πρόκληση στο Αιγαίο, αυτή τη φορά με στόχο τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια σημειώθηκε το πρωί.

Τουρκικό ραντάρ φέρεται να μίλησε στο ελικόπτερο Χιούι, που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, από τη νήσο Στρογγύλη προς τη Ρω και επέπληξε τον πιλότο ότι πετά πάνω από τουρκικό FIR.

"Πετάτε σε τουρκικό FIR. Παρακαλώ απομακρυνθείτε", ήταν τα λόγια που ακούστηκαν.

Μαζί με τον κ. Δένδια στο ελικόπτερο επέβαιναν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΣ.
 
Αξιωματικοί του ΓΕΕΘΑ εκτιμούν το περιστατικό ως μη σοβαρό.
 
Το πλήρωμα του ελικοπτέρου δεν απάντησε και συνέχισε κανονικά την πτήση του. 

Από το Καστελόριζο, πάντως, ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία:

"Θα ήθελα να πω και κάτι για τους γείτονές μας: Η Ελλάδα έχει την τιμή να έχει σχέση ειρήνης και φιλίας με όλους τους λαούς. Επίσης όμως είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τόσο την εθνική της κυριαρχία όσο και την εθνική της αξιοπρέπεια. Κι εσείς, εδώ στο Καστελόριζο, είστε η ζώσα απόδειξη αυτής της απόφασης της Πατρίδας".

 Διαψεύδει το περιστατικό το ΥΠΕΘΑ

Δεν υπήρξε καμία παρενόχληση ή προσπάθεια αναχαίτισης του ελικοπτέρου τύπου Σινούκ που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια από τη Ρόδο στο Καστελόριζο, κατέστησαν σαφές το μεσημέρι αρμόδιες πηγές του υπουργείου με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι επρόκειτο περί ισχυρισμού των Τούρκων, που έλαβαν την απάντηση από τους χειριστές του ελικοπτέρου ότι "πετάμε στο FIR Αθηνών".

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας έδωσε σχετική εντολή και το πρόγραμμά του συνεχίστηκε κανονικά, ενώ δεν υπήρξε καμία άλλη παρεμβολή από τη γειτονική χώρα.

Τα δε δύο τουρκικά αεροσκάφη δεν εισήλθαν καν στο FIR Αθηνών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.