Ουάσινγκτον: Να αποσυρθεί από την κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros

Θέση της Ουάσινγκτον είναι πλέον η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros από την κυπριακή AOZ και η ακύρωση της τουρκικής νότας, όπως τόνισε, μιλώντας στο ΡΙΚ ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ.

Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του στο δελτίο του Mega ο Μιχάλης Ιγνατίου, είναι η πρώτη φορά από την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ που καταγράφεται αλλαγή της επίσημης αμερικανικής θέσης.

Ο Κόνιγκ εξέφρασε τη θέση ότι το Barbaros παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και τη νομιμότητα και ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τηρούν ίσες αποστάσεις μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, ενώ είναι ξεκάθαρη η αμερικανική θέση όσον αφορά τα δικαιώματα της Κύπρου.

Στήριξε παράλληλα και τη θέση του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Άιντε, για τερματισμό της έντασης. Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, η θέση αυτή είναι πάντως λίγο επικίνδυνη, επειδή ο κ. Άιντε προσπαθεί να συνδέσει το φυσικό αέριο με την αποχώρηση του Barbaros, μία εισήγηση που απορρίπτει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Αμερικανός πρέσβης απέρριψε και την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η Αμερική δεν επιθυμεί τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.