Βενιζέλος: Κρατάμε το δίαυλο με την Τουρκία ανοικτό

“Η διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Κύπρου και της ειρήνης στην περιοχή”, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η διεξαγωγή του κοινού υπουργικού συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, παρά το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

“Μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τα κυπριακά κόμματα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, καταλήξαμε με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά πως δεν θα έπρεπε να διαταραχθεί ο προγραμματισμένος τακτικός διάλογος με την Τουρκία”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως, στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος θα μεταβεί στην Άγκυρα όπως ήταν προγραμματισμένο στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Νοεμβρίου θα πάει στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για καλό και συναινετικό κλίμα στο Συμβούλιο, γεγονός που “είναι καλός οιωνός σε μια περίοδο γεμάτη από προκλήσεις”, ενώ στο καλό κλίμα στάθηκε και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, που δήλωσε: “Το πνεύμα νηφαλιότητας που επικράτησε εντός του ΕΣΕΠ, θέλω να ελπίζω πως θα μεταφερθεί και στον δημόσιο διάλογο”.

“Επαναλαμβάνω ότι καλό θα ήταν να τα πουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε επίπεδο Κορυφής για τα εθνικά θέματα”, είπε εξάλλου ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Αναφερόμενος κατόπιν στην πολιτική της Άγκυρας στα δυτικά Βαλκάνια, “της Θράκης περιλαμβανομένης”, ο κ. Κουίκ πρότεινε να επανέλθει προς συζήτηση το πόρισμα της διακομματικής συμφωνίας του 1992.

Τη θέση της υποστήριξης τόσο μιας “ανοιχτής γραμμής Ελλάδας-Τουρκίας”, όσο και “της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων”, παρουσίασε η Νάντια Βαλαβάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ, “προκειμένου να οδηγηθούμε σε μιαν αποκλιμάκωση της έντασης”, αλλά και σε συνθήκες που θα επιτρέψουν στην Κύπρο “να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Η κ. Βαλαβάνη τόνισε πως στην πορεία αυτή θα πρέπει να αναζητηθούν διεθνή ερείσματα και παρατήρησε πως “από την Ουκρανική κρίση ως την Κυπριακή ΑΟΖ, όλα συνδέονται με το μέτωπο της Μέσης Ανατολής και τις προσπάθειες εξαγωγής δημοκρατίας”.