Βενιζέλος: Από την Τουρκία εξαρτάται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων

"Υπάρχουν τρόποι να επαναληφθούν οι συνομιλίες. Χρειάζονται, όμως, πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει πρώτα να πάρουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κρίση που δημιουργήθηκε" δήλωσε σήμερα ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γεν. Γραμματέα ΟΗΕ για την Κύπρο κ. E. Eide.

Ο κος Βενιζέλος πέταξε το «μπαλάκι» στην Τουρκία για τη συνέχιση των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και τόνισε πως η Αθήνα, έχοντας «υποστηρικτικό ρόλο» στις αποφάσεις του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, θέλει επανάληψη των συνομιλιών.  

"Η θέση μας είναι πάντα μια θέση που στοχεύει στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης αλλά φυσικά και μιας λύσης στο Κυπριακό που να είναι δίκαιη, βιώσιμη και σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το κοινοτικό κεκτημένο και φυσικά με τις στοιχειώδεις αρχές που διέπουν κάθε ομοσπονδιακό κράτος" δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως η απόσυρση του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση των επαφών μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

"Η παρουσία του Barbaros και οι δραστηριότητές του συνιστούν μία προσβολή του διεθνούς δικαίου. Εδώ μιλάμε για μία διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είναι ο θεσμός που κατ’ εξοχήν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο", σχολίασε ο υπ. Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου.