Κόντρα και λεκτική αντιπαράθεση Κάμερον – Σαμαρά για την Κύπρο

Έντονη λεκτική αντιπαράθεση είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, αναφορικά με την κοινή στάση των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών ξέσπασε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε τις κοινές ελληνικές-κυπριακές θέσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να περάσουν οι θέσεις αυτές στο κείμενο συμπερασμάτων.

Ο Κάμερον φέρεται να εξέφρασε αντιρρήσεις για το γεγονός ότι η διατύπωση των Ευρωπαίων ηγετών ήταν υπερβολικά αυστηρή κατά της Τουρκίας, και να ζήτησε μία πιο ήπια σύσταση.

Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας στην βρετανική πλευρά ότι, όπως όλες οι χώρες έχουν ΑΟΖ, έτσι ισχύει και για την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παροτρύνει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της, επισημαίνοντας ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.