Μέρκελ: Είχαμε δίκιο από την αρχή αλλά… η κρίση επιμένει

Υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών για τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς των χωρών της Ευρώπης τάχθηκε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ομιλία της ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, η κα Μέρκελ ανέφερε ότι η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί και οι αιτίες της δεν έχουν εξαλειφθεί, ενώ δεν ανέφερε το παραμικρό για έξοδο της χώρας από το ΔΝΤ.

"Οι πρώτες επιτυχίες αποδεικνύουν πως επιλέξαμε το σωστό δρόμο από την αρχή", δήλωσε επικαλούμενη τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένα κράτη της ευρωζώνης και την "επιτυχή", όπως την χαρακτήρισε, έξοδο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης.

"Όμως -και αυτό θα το πω και θα το ξαναπώ-- είμαστε ακόμη μακριά από το στόχο μας", δήλωσε η Μέρκελ.

"Η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπερασθεί βιώσιμα και μόνιμα επειδή οι αιτίες, αναφορικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης και την κατάσταση των μεμονωμένων κρατών μελών, δεν έχουν εξαλειφθεί".

"Πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά στις προσπάθειές μας για βιώσιμη ανάπτυξη και σταθερά δημόσια οικονομικά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας", δήλωσε η Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις για να επιτρέψει σε κράτη μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς της ΕΕ για τα ελλείμματα ώστε να μπορέσουν να επικεντρώσουν σε μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες επικρίσεις για τη στάση του Βερολίνου στις συνομιλίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον και από άλλους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, η καγκελάριος δεν έδειξε να μεταπείθεται.

"Όλα --και το υπογραμμίζω εδώ άλλη μια φορά-- όλα τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται πλήρως τους ενισχυμένους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης", δήλωσε προσθέτοντας πως η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να στηρίξει αυτούς τους κανόνες για να υπερασπισθεί την αξιοπιστία της ΕΕ.