Βουλή: Αυτό που έγινε στην ΑΟΖ συνιστά παραβίαση από την Τουρκία

Συνάντηση με αμερικανούς βουλευτές είχαν σήμερα κοινοβουλευτικοί παράγοντες οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα προεδρεία και μέλη των Διαρκών Επιτροπών Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για μια σειρά από θέματα τα οποία βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και η οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών χαρακτηρίζονται επιτυχή, κάτι που αποτυπώνεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ που επισκέφθηκε σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο.

"Ελλάδα και ΗΠΑ ήταν πάντοτε στην ίδια πλευρά" ανέφερε ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανού βουλευτή Γκας Μπιλιράκη (Gus Bilirakis) ενώ αναφερόμενος στο κυπριακό ζήτημα, δήλωσε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία αισθάνεται υπερήφανη για τη δήλωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διότι αυτό που έγινε στην ΑΟΖ συνιστά παραβίαση και συνεπώς πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία.

"Επιθυμούμε να ξαναδούμε την Κύπρο ενωμένη", είπε ο κ. Μπιλιράκης.

Αλλά και ως προς το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ. Μπιλιράκης δήλωσε:

"Ελπίζουμε και αυτό το ζήτημα να λυθεί προς το συμφέρον της Ελλάδας. Θέτουμε όμως και άλλα θέματα, όπως αυτό του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και της Σχολής της Χάλκης διότι είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Πολύτιμη, χαρακτήρισε τη στήριξη των ΗΠΑ στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πλέον διανύσει πολύ μεγάλο δρόμο από τότε που "πολλοί ήταν όσοι πίστευαν πως η χώρα μας θα χρεοκοπήσει.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Τραγάκης ανέφερε ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες διακόπηκαν με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας και η Κύπρος ζήτησε σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νωρίτερα, στη συνάντηση των Αμερικανών με τους Έλληνες βουλευτές που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και μέλος της μόνιμης Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, χαιρέτισε τη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο υπογράμμισε, με τη δημόσια ανακοίνωσή του, την εθνική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ του νησιού, επαναφέροντας στην τάξη την Τουρκία για τις προκλήσεις της.

"Θέλουμε και τη στήριξη του Κογκρέσου, διότι δεν μιλάμε για εθνικά συμφέροντα αλλά για εθνικά δίκαια που είναι ταυτόσημα με το περιεχόμενο των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου" ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στυλιανίδης.