Ποπόσκι: Οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για την ονομασία των Σκοπίων

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, εκτίμησε ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι μειωμένο.

"Εννοείται ότι εκ μέρους μας τονίστηκε το ενδιαφέρον για ουσιαστικές συνομιλίες για την πρόοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όσον αφορά την απάντηση, πιστεύω πως δεν υπήρξε κάποια έκπληξη, επειδή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που το ελληνικό ενδιαφέρον είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο", δήλωσε ο κ.Πόποσκι σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό των Σκοπίων ότι αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, η διεθνής κοινότητα και όλοι οι παράγοντες εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει κίνητρο και ενδιαφέρον να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία.

"Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο γείτονάς μας αισθάνεται άνετα να μην καταβάλει προσπάθειες, ούτε σ' αυτό το μέτωπο, ούτε (στο μέτωπο) της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης που είναι σημαντική για ολόκληρη την περιοχή. Από την πλευρά μας, τόσο κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης όσο και κατά τη διάρκεια των άλλων διμερών συναντήσεων, εκφράσαμε ετοιμότητα να εργαστούμε σε όλους τους τομείς, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το τίμημα αυτού του τέλματος το πληρώνει η Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η παρεμπόδισή μας, η οποία μας έχει επιβληθεί και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. με παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι κάτι που πρέπει να προκαλέσει το ενδιαφέρον των άλλων χωρών που έχουν επιρροή στη διαδικασία", πρόσθεσε ο κ.Πόποσκι.

Στο υπόλοιπο μέρος της συνάντησης, όπως δήλωσε ο κ.Πόποσκι, εκφράστηκε ενδιαφέρον για την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας, είτε πρόκειται για τον τομέα των υποδομών και της οικονομικής συνεργασίας ή για κοινά έργα σε ευρωπαϊκό και διμερές πλαίσιο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Όπως ανέφεραν πηγές από το γραφείο του κ.Ιβάνοφ,στη συνάντηση εξετάσθηκε το ζήτημα της ονομασίας και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ.Ιβάνοφ επεσήμανε την ανάγκη σεβασμού της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή που είχε καταθέσει η ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Πηγή: Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Παρακαλούμε περιμένετε ...