Deutsche Welle: Η κ. Μέρκελ δεν θεωρεί πλέον “μπαμπούλα” τον Τσίπρα

Κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις θα δείξει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή της την Τρίτη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εκτιμά ο Γερμανός αναλυτής Νιλς Καντρίτσκε, μιλώντας στην Deutsche Welle και υποστηρίζει ότι παρότι η κ. Μέρκελ δεν αντιμετωπίζει θετικά ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θεωρεί πλέον «μπαμπούλα» τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, την ερχόμενη Τρίτη, στη γερμανική πρωτεύουσα. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία τής επίσκεψης, κάνοντας λόγο για μια συνάντηση στο πλαίσιο "εντατικών και συχνών επαφών" και υπογραμμίζοντας ότι "δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος"», αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle και επισημαίνει ότι αναλυτές αναμένουν, πως «ο κ. Σαμαράς θα προβάλει τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι οικονομικοί δείκτες και θα εκθέσει στην καγκελάριο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί εάν εφαρμόσει τα "σκληρά" αιτήματα της τρόικας». Στο ερώτημα, εάν θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς να αποσπάσει κάτι συγκεκριμένο από την Άγγελα Μέρκελ που θα τον βοηθούσε στην ανατροπή του δυσμενούς για αυτόν πολιτικού κλίματος, ο κ. Καντρίτσκε, σύμφωνα με την DW, «θεωρεί δύσκολο η καγκελάριος να συζητήσει λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος» και προσθέτει ότι σε κάθε περίπτωση, δεν θα συμφωνούσε σε αλλαγές χωρίς ισοδύναμα, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων. «Ενδεχομένως θα του υπενθυμίσει ότι θα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν οι φοροοφειλέτες, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να κληθούν στο ταμείο εκείνοι που έβγαλαν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό», επισημαίνει στην Deutsche Welle ο Γερμανός αναλυτής, ο οποίος, όπως διαπιστώνει ο συντάκτης, διακρίνει, ωστόσο, περιθώρια ευελιξίας από την πλευρά του Βερολίνου.

«Η κατάσταση της Ελλάδας αντιμετωπίζεται πλέον διαφορετικά στο Βερολίνο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρή, ενώ στο μεταξύ είναι πλέον σαφές ότι η ευρωκρίση δεν έχει παρέλθει», δηλώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος, επικαλούμενος και τα πρόσφατα στοιχεία που παραπέμπουν σε ενδείξεις ύφεσης στην ευρωζώνη. Υπό αυτή την έννοια, «θα πρέπει να αναμένεται κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις», προσθέτει.

«Υπέρ της κατανόησης προς τις ελληνικές θέσεις, συνηγορεί και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση "δεν θα αντιμετώπιζε θετικά μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ"», συνεχίζει το δημοσιεύμα, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Νιλς Καντρίτσκε: «Ο Τσίπρας δεν είναι πλέον ο μεγάλος μπαμπούλας».