Η ψηφοφορία στο Reichstag κρίνει την ελληνική λύση

Μετά τις 19 Νοεμβρίου, οπότε και η Γερμανική Βουλή ψηφίζει για τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και τη βοήθεια προς χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, θα δρομολογηθεί η οριστική λύση για την Ελλάδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρ' ό,τι δεν το ομολογούν δημοσίως, γνωρίζουν ότι η συνολική λύση περνάει μέσα από τη γερμανική Βουλή και πως - αν η Μέρκελ δεν περάσει αυτό το σκόπελο - δεν πρόκειται να ληφθεί οριστική απόφαση για την Ελλάδα από τα ευρωπαικά όργανα.

Επί της ουσίας, τη Δευτέρα το Γιούρογκρουπ θα δώσει πολιτικό μήνυμα ότι η χώρα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της – ή βρίσκεται οριστικά στο σημείο υλοποίησης τους – και πλέον η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., αναγνωρίζοντας "την τιτάνια  προσπάθεια", αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης της επιμήκυνσης και αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του χρέους.

Άλλωστε, ο Γιούνκερ, με τις δηλώσεις του χθες το βράδυ – και όχι τυχαία στο γερμανικό ραδιόφωνο - έδειξε το πλαίσιο της πολιτικής κατεύθυνσης. Μίλησε για απόδειξη θάρρους της Αθήνας με την υπερψήφιση των μέτρων, δείχνοντας την αποφασιστικότητα του Α. Σαμαρά και της κυβέρνησης, και εμμέσως καυτηρίασε την καθυστέρηση της έκθεσης της τρόικας, στέλνοντας μήνυμα ότι όλοι, πλην της Αθήνας, οφείλουν να κινηθούν γρήγορα για να  δοθεί λύση.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες το βραδυ στη Βουλή, καθησύχασε για τη δόση εκ νέου και επικαλέστηκε και τις δηλώσεις Γιούνκερ. Σε κάθε περίπτωση, στο παρασκήνιο ο πρωθυπουργός κινείται τηλεφωνικά με επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες – που δεν ανακοινώνει -, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον και να ληφθούν οι αποφάσεις, που επιδιώκει η Αθήνα. Το μείζον για την κυβέρνηση - όπως αναφέρει στο news.gr κορυφαίος υπουργός, που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Η δόση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, λένε στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν θα έrθει σε 15 ή σε 45 ημέρες. Το μείζον είναι - όπως λέει η ίδια πηγή - το πλαίσιο των αποφάσεων, που θα ληφθούν για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη χρηματοδότηση του κενού, που προκύπτει από την επιμήκυνση.

Αν οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ κινηθούν τολμηρά, η χώρα θα σωθεί άπαξ δια παντός – με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν με ευλάβεια τα μέτρα και χωρίς πισωγυρίσματα - και οι πολίτες μαζί με τους κυβερνητικούς εταίρους θα μπορούν να ελπίζουν ότι σε 2 με 3 χρόνια θα γυρίσει  το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κλίμα. Όμως, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι και πάλι δεν θα ληφθεί η απόφαση για οριστική λύση και η πολιτική των συμβιβασμών στην Ε.Ε. θα συνεχιστεί. 

Ανδρέας Παναγόπουλος