“Βενιζέλο, θα αλλάξουμε όνομα όταν η κόρη σου βγει Μις Κόσμος”

Μία εξωφρενική ανάρτηση στο Facebook από το γενικό γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Σκοπίων, Γιόβαν Αντόνοφσκι, με στόχο τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα του Τύπου της γειτονικής χώρας, εν όψει της άφιξης του Έλληνα υπουργού στα Σκόπια.

Ο Αντόνοφσκι ανήρτησε στο Facebook την Τετάρτη μία φωτογραφία της οικογένειας του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη λεζάντα: “Μήνυμα για τον Βενιζέλο: Η Μακεδονία θα αλλάξει το όνομα της, όταν η κόρη σου γίνει Μις Κόσμος!”.

Η προοδευτική εφημερίδα των Σκοπίων Utrinski Vesnik κάνει λόγο για “γκάφα του Αντόνοφσκι και προσθέτει ότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος των Σκοπίων προσέβαλε την εμφάνιση της κόρης του Έλληνα υπουργού.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα των Σκοπίων Sloboden Pecat σχολιάζει ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα εν όψει της επίσκεψης Βενιζέλου “δεν είναι και τόσο εποικοδομητικό”, ενώ επισημαίνεται ότι ο τρόπος σκέψης του Γιόβαν Αντόνοφσκι προσομοιάζει με εκείνον άλλων εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. “Παραμένει ασαφές τι ανάγκασε τον Αντόνοφσκι να προβεί σε αυτό το βήμα, καθώς αρχικά απαντούσε με μεγάλη αυτοπεποίθηση στα σχόλια χρηστών, που καταδίκαζαν το post του. Χθες, όμως, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το VMRO-DPMNE θέλησαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν καταδικάζουν και εάν θα επιβάλουν κυρώσεις στον υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο” υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Ο πρώην πρέσβης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρούζιν, σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, εκτιμά ότι το post του Γ.Γ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καταδεικνύει πως η κυβέρνηση της χώρας έχει χάσει τον μπούσουλα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. “Η μακεδονική κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να δημιουργεί περαιτέρω ένταση στις σχέσεις με τον νότιο γείτονα, αλλά να αναζητά τρόπους να τις βελτιώσει. Ο κ. Βενιζέλος πρέπει να γίνει δεκτός με υψηλό πολιτικό πολιτισμό, με τις καλύτερες συνθήκες, χωρίς ρεβανσιστικό και επιθετικό λεξιλόγιο. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο”, επισημαίνει ο ίδιος.

Πάντως, όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προβάλλουν τον τρόπο άφιξης του κ. Βενιζέλου στα Σκόπια, τονίζοντας ότι θα μεταβεί οδικώς από την Πρίστινα, ώστε να μην υποχρεωθεί το ελληνικό αεροσκάφος με τον υπουργό Εξωτερικών να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, το οποίο από το 2006 έχει μετανομαστεί σε αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος”.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επισκεφθεί τα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του, από τις 18 έως τις 21 Φεβρουαρίου, σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων (Βελιγράδι, Ποντγκόριτσα, Σεράγεβο, Πρίστινα, Σκόπια, Τίρανα), με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.