Κούρκουλας: Τα Σκόπια πρέπει να σεβαστούν την ταυτότητά μας

Την αδιαλλαξία της κυβέρνησης των Σκοπίων αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα La Tribune ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, υποστηρίζοντας πως η ελληνικές θέσεις είναι ιδιαίτερα ευέλικτες.

Σε ερώτημα για το εάν η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την προεδρία της για να επιλυθεί η κατάσταση με τα Σκόπια και να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας, ο κ. Κούρκουλας απαντά: “Η Ελλάδα βλέπει πολύ θετικά τη διεύρυνση προς τα δυτικά Βαλκάνια, είναι φυσικό μας συμφέρον. Υπήρξαμε πρωτοπόροι της κίνησης αυτής το 2003. Η είσοδος της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια επιτυχία, όπως και η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία. Όσον αφορά την ΠΓΔΜ, έχουμε κάνει μια πρόταση για την προσθήκη ενός γεωγραφικού επιθέτου στο όνομα της χώρας, ώστε να διαχωριστεί από την ελληνική περιοχή. Σεβόμαστε την ταυτότητα αυτής της χώρας, πρέπει όμως και εκείνη να σεβαστεί τη δική μας. Η θέση μας είναι ιδιαίτερα ευέλικτη, όμως η πολιτική εξουσία στα Σκόπια δεν επωφελείται από αυτά τα ανοίγματα, αλλά το ακριβώς αντίθετο”.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο υφυπουργός Εξωτερικών παραδέχεται ότι η χώρα βρίσκεται στο τέλος μιας βαριάς κρίσης, με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, όμως τονίζει πως “τα δημόσια οικονομικά εξυγιάνθηκαν σε χρόνο ρεκόρ”, οι ξένοι επενδυτές επανέρχονται και κανείς πλέον δεν μιλάει για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

“Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πιο εύπορη οικονομικά χώρα στην περιοχή, ο δε ιδιωτικός τομέας είναι πάντα ανταγωνιστικός, όπως και οι τράπεζες”, αναφέρει.