Παρ’ ολίγον… διπλωματικό επεισόδιο στη Βουλή για τα Σκόπια

Σε φορτισμένο κλίμα διεξήχθη η Διάσκεψη των Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βουλή των Ελλήνων, για τις ευθύνες σχετικά με τη στασιμότητα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θέλει να βρεθεί λύση, όμως “κάποιος δεν θέλει στα Σκόπια και αυτό πρέπει να το δείτε εσείς εσωτερικά”, ενώ υπογράμμισε πως το πρόβλημα της ονομασίας δεν είναι μια διμερής διαφορά, αλλά μια διεθνής διαφορά που πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επανέλαβε δε την ελληνική θέση για σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο "Μακεδονία", που θα είναι και όνομα για εσωτερική και εξωτερική χρήση.

Παίρνοντας το λόγο κατόπιν, ο Σκοπιανός βουλευτής Χαρούλια Μισίνι παρατήρησε ότι η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” θεωρούσε πριν από δέκα χρόνια ότι η διεύρυνση είναι μία από τις ύψιστες προτεραιότητες της ΕΕ, όμως “σήμερα δυστυχώς βλέπω ότι η σημερινή προεδρία δεν έχει συμπεριλάβει τη διεύρυνση της ΕΕ. στη λίστα με τις προτεραιότητές της”.

Ο Μισίνι αναγνώρισε πως οι συνθήκες στη χώρα είναι δύσκολες λόγω της κρίσης, όμως τόνισε πως αυτό δε θα πρέπει να αποτελέσει λόγο για να μην οριστεί ως στρατηγική προτεραιότητα η επίλυση του Σκοπιανού.

Απαντώντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την ελληνική θέση για το ζήτημα,  ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν αντιρρήσεις άλλων χωρών, οι οποίες δε σχετίζονται με το όνομα, αλλά με τον αλυτρωτισμό, το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.