Γκρούεφσκι στο CNN: Ο Σαμαράς αποφεύγει το διάλογο

Στην ελληνική πλευρά επέρριψε, για μία ακόμα φορά, την ευθύνη για τη στασιμότητα στο ζήτημα της ονομασίας ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN.

“Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιο συμβιβασμό για αυτό το θέμα με την Ελλάδα. Δυστυχώς, τον τελευταίο ένα, ενάμιση χρόνο, θα έλεγα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη για άμεσες συνομιλίες για το θέμα αυτό. Αποφεύγουν τις άμεσες συνομιλίες, προσπάθησα προσωπικά να έρθω σε επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και να έχω άμεσες συνομιλίες για το θέμα αυτό και να προσπαθήσουμε να λύσουμε το θέμα και να ξεπεράσουμε το πρόβλημα που έχουμε. Αλλά απέρριψε τη συνάντηση αρκετές φορές. Νιώθω ότι ο μόνος τρόπος να λύσουμε αυτό το θέμα είναι μέσα από το διάλογο. Όλα τα παρόμοια θέματα στην ιστορία λύθηκαν μέσω του διαλόγου. Η αποφυγή του διαλόγου δεν πρόκειται να μας δώσει θετικά αποτελέσματα”, τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο συμβιβασμός, απάντησε: “Υπάρχουν πολλά μέρη αυτού του προβλήματος και είναι δύσκολο να πω ποια είναι η λύση. Ωστόσο, αν υπάρχει διάλογος, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μία λύση. Αλλά με αφορμή αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι η Μακεδονία πριν από αρκετά χρόνια πήγε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης , και μετά από τρία χρόνια το δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι έχουμε δίκιο, και ότι η Ελλάδα είναι ένοχη. Επομένως, η διεθνής νομοθεσία είναι στο πλευρό μας. Πιστεύω ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει να σεβαστεί τη διεθνή νομοθεσία, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ”.

Ο Γκρούεφσκι κατηγόρησε ακόμα την Ελλάδα ότι δημιουργεί σκόπιμα μία εικόνα ότι τα Σκόπια ευθύνονται αποκλειστικά για το πρόβλημα, “ότι είμαστε πολύ σκληροί και δε θέλουμε μία συμφωνία”, όπως ανέφερε.