Στάινμαγιερ: Μη μιλάτε συνεχώς για πακέτα διάσωσης

“Oι θυσίες των Ελλήνων και η υλοποίηση αυτής της απαραίτητης πολιτικής φέρουν καρπούς”, διεμήνυσε σε δηλώσεις του από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο νέος Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επίσκεψη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Στάινμαγιερ υπογράμμισε ότι η χώρα μας “με τις μεταρρυθμίσεις βρίσκεται σε καλό δρόμο”, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα καθιστά “βιώσιμη και μακροχρόνια την εξυγίανση”.

Σημείωσε ακόμα με νόημα ότι δεν μπορεί παρά να συμβουλεύσει τους Έλληνες “να μη μιλούν συνεχώς για νέα πακέτα διάσωσης. Κάτι τέτοιο δεν υπονομεύει μόνο τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη σταθερότητα”

Ως προς το ρόλο και την αποστολή της τρόικας, ο Στάινμαγιερ δήλωσε πως διατηρεί και σήμερα ως υπουργός την προσωπική του άποψη, ότι δηλαδή στην τρόικα “εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί”, προσθέτοντας πως η τρόικα είναι ένα σημαντικό όργανο που προέρχεται από δημοκρατικά νομιμοποιημένους θεσμούς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις, υπογράμμισε ότι “θεμελιώδης στόχος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους” και τόνισε πως οι καλές εξελίξεις του πλεονάσματος θα επισημοποιηθούν όταν γίνει η επιβεβαίωση, από την Eurostat, των στοιχείων του 2013.

Αναφορικά με την τρόικα, ο κ.Βενιζέλος σημείωσε πως σέβεται τους θεσμικούς φορείς που εκπροσωπούνται στην τρόικα, αλλά επίσης σέβεται και τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “που θέλει να έχει γνώση και άποψη για όσα συμβαίνουν στην ΕΕ”.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετική με την ελληνική προεδρία, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι θα ήταν ικανοποιημένος αν στη λήξη της προεδρίας είχαν συντρέξει δύο προϋποθέσεις: 1) αν οι ευρωεκλογές “επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή ιδέα και την αφήγηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης” και 2) αν ο “μεγάλος εθνικός στόχος” της οριστικής στροφής προς την έξοδο από την κρίση “με την πολύτιμη στήριξη των εταίρων - χωρίς την οποία θα είχαμε οδηγηθεί σε ασύντακτη χρεοκοπία” - φθάσει στο τέλος του.