Σκόπια: Απορρίφθηκε η απαγόρευση χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας

Πανηγυρικά καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο των Σκοπίων το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής και αρχηγός του μικρού αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος (LP), Ίβον Βελίτσκοβσκι, για την απαγόρευση της χρήσης του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας στην ΠΓΔΜ, για κρατικούς και για άλλους σκοπούς.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος, Ίβον Βελίτσκοφσκι,ενώ οι βουλευτές του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι ψήφισαν "παρών".

Ο Βελίτσκοφσκι υποστήριξε ότι αν απαγορευτεί η χρήση του συμβόλου αυτού, κάτι που αποτελεί υποχρέωση των Σκοπίων που απορρέει από την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων από το 1995, θα ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.

Σημειώνεται ότι στο άρθρο 7, παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας αναφέρεται ότι τα Σκόπια, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσουν να χρησιμοποιούν καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται, αφού το σύμβολο χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από κρατικούς και άλλους θεσμούς, όσο και από ιδιώτες.