Γκρούεφσκι: Δημιουργός του μακεδονικού ζητήματος ο Σαμαράς

Στον Αντώνη Σαμαρά επιρρίπτει την ευθύνη για τη δημιουργία του μακεδονικού ζητήματος ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει οικοδομήσει όλη την πολιτική του καριέρα στην εθνικιστική ρητορική και τη διένεξη με τα Σκόπια.

“Το 1991, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Μητσοτάκη, έφερε το θέμα πάνω στο 'χαλί', όταν δεν υπήρχε καν πρόβλημα ονόματος. Ο Σαμαράς οικοδόμησε όλη την καριέρα του πάνω σε εθνικιστική ρητορική και στη διένεξη με τη ΄Μακεδονία΄. Ως υπουργός Πολιτισμού το 2008 ερμήνευσε την ελληνική στρατηγική ως εξής: Η Αθήνα θα πρέπει να καθυστερήσει την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας μέχρι ότου η ΠΓΔΜ διαλυθεί και συγχωνευτεί από τους γείτονές της. Σήμερα χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα, αλλά νομίζω ότι οι πεποιθήσεις του δεν έχουν αλλάξει και πολύ”, αναφέρει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι εκτιμά πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών έχει επιδεινωθεί αισθητά από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά και εκφράζει την αίσθησή του ότι “η άλλη πλευρά δε δέχεται συμβιβασμούς”, ενώ καταγγέλλει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από το γεγονός ότι η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν έχει προχωρήσει καθόλου.