Μπαρόσο: Έλληνα μαραθωνοδρόμε μη σταματάς τώρα

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2013, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

O πρωθυπουργός παρουσίασε τους τέσσερις άξονες - ανάπτυξη, συνοχή, τραπεζική ενοποίηση και μεταναστευτική πολιτική - πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική προεδρία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός, “πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις για το μέλλον και το τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε. Η Ελλάδα θα κάνει μια ουσιαστική προεδρία. Οι Έλληνες αθλητές του μαραθωνίου της ελληνικής προεδρίας δεν θα διστάσουν, αλλά θα δείξουν τη δυνατότητα που έχουν να φτάσουν μέχρι το τέλος”.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα βγήκε δυνατή από αυτή την κρίση. Θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα της ανεργίας. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι το 100% των προτεραιοτήτων μας”, συνέχισε ο κύριος Σαμαράς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέγοντας: “Πιστεύω πραγματικά σε έναν ουσιαστικό διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όσον αφορά στο θέμα των μεταναστεύσεων, δουλεύουμε στενά με τους Ιταλούς συναδέλφους μας, οι οποίοι ακολουθούν στην προεδρία. Πιστεύω ότι αυτή η συνέργεια θα αποδώσει καρπούς και θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα. Είναι μία προεδρία όχι έξι μηνών αλλά ενός έτους”.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά ζητήματα ο Πρωθυπουργός τόνισε: “Έχουμε καλύψει τους φορολογικούς στόχους και το πλεόνασμα. Είμαστε μπροστά από τους στόχους. Με μία εξαίρεση έχουμε καλύψει όλες τις απαιτήσεις οι ποίες υπήρχαν, αλλά θα λύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα στις επόμενες ημέρες. Μπορώ να είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στο πλαίσιο του έτους θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες έχουμε ξεκινήσει με την τρόικα”.

Τόνιζε μάλιστα ότι η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη και την οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας. Όπως είπε “είναι τα ζητούμενα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να πιστεύω ότι το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία ισόρροπη εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “η Ελλάδα μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο στην ΕΕ”, ενώ υποστήριξε ότι η ανάληψη της προεδρίας από τη χώρα μας μπορεί να συμβάλει στην συνεργασία για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

“Τόσο εγώ όσο ο κύριος Σαμαράς και ο κύριος Βενιζέλος συζητήσαμε για την εξέλιξη της οικονομίας στην Ελλάδα. Καταλαβαίνω το τι έχει γίνει.Το βάρος που έχουν αναλάβει οι Έλληνες πολίτες. Η Κομισιόν όμως, υποστηρίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση την επόμενη χρονιά και θα μπει στον διεθνή χώρο ζητώντας κονδύλια και χρήματα”, συμπλήρωσε ο κύριος Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η προσπάθεια δεν έχει ακόμα φτάσει στο τέλος της. “Δεν είναι μόνο το θέμα να πούμε ότι κάναμε όλα αυτά και εδώ σταματάμε. Πρέπει να προσέξουμε το πλαίσιο της φορολόγησης. Κύριε Σαμαρά θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την προσπάθεια να υλοποιήσετε όλα τα προγράμματα, τα οποία είχαμε αποφασίσει. Η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα”.

Ο κύριος Μπαρόζο κατέληξε λέγοντας ότι “είμαστε στα τελευταία μέτρα του Μαραθωνίου. Δεν είναι η στιγμή για να σταματήσουμε. Δεν είναι η στιγμή να πούμε στο δρομέα να σταματήσει. Η Ελλάδα πριν όχι και πολύ καιρό ήταν κοντά στο "δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί", αλλά τώρα μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση”.