“Κοριοί” της NSA και στην Αθήνα

H αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα δε φαίνεται ότι έχει γλιτώσει από τις υποκλοπές της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχει εξοπλισμός υποκλοπών, που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.

Επίσης, στην Αθήνα συναντώνται μονάδες με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό, όπως και σε Βιέννη και Μόσχα, ενώ στο Μιλάνο εντοπίζονται ειδικά μηχανήματα παρακολούθησης.

Το νεοζηλανδικό stuff.co.nz προσθέτει στον μακρύ κατάλογο των χωρών με δράση της ομάδας SCS και τις πρεσβείες σε Ρώμη, Παρίσι, Γενεύη, Κίεβο, Πράγα και -προφανώς- Βερολίνο.

Οι μονάδες έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτύων και δορυφορικών επικοινωνιών.

Μια κατασκευή "τύπου Ποτέμκιν", από λευκά δομικά υλικά, διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο παλαιό κτίριο, αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα".

Οι ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών, γνωστές ως Special Collection Service (SCS) , τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές ανά τον πλανήτη, οι 19 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ευρώπη.

Οι πράκτορες των μονάδων SCS φέρονται να εργάζονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και υπό το καθεστώς της διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια των πρεσβειών με ειδική θωράκιση.