Και ο Κάμερον μας αποκαλεί “Πρώην Οθωμανική Επαρχία”

Η δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι περί “Πρώην Οθωμανικής Επαρχίας της Ελλάδας” μπορεί να προκάλεσε αίσθηση και αποτροπιασμό, όμως φαίνεται πως ο Γκρούεφσκι απλώς... εμπνεύστηκε την τοποθέτησή του αυτή από κάποιον άλλο, που ήδη από το 2003 έκανε λόγο για “Πρώην Οθωμανική Κτήση της Ελλάδας”.

Ποιος είναι αυτός ο κάποιος άλλος;

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον !

Το 2003, και ενώ ήταν τότε απλώς ένας Βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών, ο Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε ένα άρθρο στον Guardian, στο οποίο συνόψιζε τις εμπειρίες του από ένα πρόσφατο ταξίδι του στη γειτονική χώρα. Ο Κάμερον φαίνεται πως έμεινε κατενθουσιασμένος από τη φιλοξενία των Σκοπιανών, τους οποίους και αποθεώνει, μιλώντας αντίθετα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα.

Διαβάστε: Ο Γκρούεφσκι και η... Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας !

“Οι Έλληνες έχουν τη δική τους χώρα, το δικό τους όνομα και έχουν κατακλυστεί από οικονομική βοήθεια από τότε, που μπήκαν στην Ε.Ε. Αυτοί οι άνθρωποι, οι Μακεδόνες, πρόσφατα γλίτωσαν από τον κομμουνισμό και δεν έχουν σχεδόν τίποτα. Και σαν να μην έφτανε η ελληνική μικρότητα, οι Αλβανοί τείνουν να ονειρεύονται την ενσωμάτωση μεγάλου μέρους της ΠΓΔ Μακεδονίας σε μία Μεγάλη Αλβανία, ενώ οι Βούλγαροι τείνουν να βλέπουν τη χώρα σαν μέρος της Μεγάλης Βουλγαρίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Είναι πάντα δύσκολο να απαντήσω στην ερώτηση “τι θα κάνεις για να μας βοηθήσεις;”. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, είχα την απάντηση: Από εδώ και στο εξής θα αποκαλώ τον αξιότιμο εταίρο μας στην Ε.Ε. “Πρώην Οθωμανική Κτήση της Ελλάδας (Fopog)”, συνεχίζει.

Κλείνει, μάλιστα, το εν λόγω άρθρο του, σχολιάζοντας πως “του χρόνου οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στην Πρώην Οθωμανική Κτήση της Ελλάδας (Former Ottoman Possession of Greece)”.

Μάλλον, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα θέλει να ξεχάσει το εν λόγω άρθρο, όμως, ευτυχώς ο Guardian έχει διατηρήσει το κείμενο αυτό στο αρχείο του, αφήνοντας εκτεθειμένο τον Κάμερον.

Και για του λόγου το αληθές, το άρθρο του Ντέιβιντ Κάμερον στον Guardian.