Κρίσιμο τετ-α-τετ Λαγκάρντ – Μέρκελ για το ελληνικό χρέος

Η Αθήνα στέλνει τελεσίγραφο στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν ρυθμιστεί το χρέος.

Συνάντηση στο Βερολίνο έχουν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με το το ζήτημα του χρέους να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τετ-α-τετ καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ προσέρχεται στο διάλογο με την Άγκελα Μέρκελ έχοντας ως μήνυμα ότι «χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία». Η επικεφαλής του ΔΝΤ θέλει νομικές εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα για το χρέος, προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα στέλνει τελεσίγραφο στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν ρυθμιστεί το χρέος.

Από την ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις για το χρέος, η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα αρνητικά μέτρα που «έκλεισαν» στην Μάλτα.

Όσον αφορά στη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε το Σάββατο στη Deutsche Welle ότι υπάρχουν διαφορετικά αθροίσματα και διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού. «Φυσικά όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί το χρέος μέχρι το 2070, μπορεί να καταλήξουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα» είπε χαρακτηριστικά.