Η ταυτότητα 130 βραχονησίδων παραμένει ασαφής επιμένει ο Γιλδιρίμ

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Baskaban Yildirim σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου στην έδρα του κόμματος

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Baskaban Binali Yildirim σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου στην έδρα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο ίδιος έθεσε ως βασική προτεραιότητα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, την αναθεώρηση της απόφασης για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών.

Όπως ο ίδιος ανέφερε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους «ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος πέταξε με ελικόπτερο, αφήνοντας ένα στεφάνι πάνω από τη βραχονησίδα των Ιμίων, γνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο κλιμακώνει την ένταση. Πώς μπορώ λοιπόν να περιμένω τη βελτίωση των διμερών σχέσεων;».

«Θα πρέπει η Ελλάδα να αντιληφθεί ότι η γεωγραφία των δύο χωρών δεν αλλάζει. Οφείλουμε να προχωρήσουμε λοιπόν με τα υπάρχοντα δεδομένα. Και η Τουρκία δεν είναι σε καμία περίπτωση διαθέσιμη να χαλάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Ωστόσο η αντίθετη πλευρά είναι αυτή που κατά καιρούς υπερβάλλει κι εμείς απαντάμε με χαμόγελο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται η συμπεριφορά μας», συμπλήρωσε ο Yildirim.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών και στη δικαστική απόφαση περί μη έκδοσής τους, σημείωσε ότι «είναι μία απόφαση απογοητευτική για την Τουρκία. Έστειλα επιστολή στον κύριο Τσίπρα για το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας να αναθεωρηθεί το περιεχόμεο της απόφασης, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες μας για την επιστροφή των πραξικοπηματιών στην Τουρκία. Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει ακόμα στην επιστολή μου».

"H Tουρκία θα απαντήσει σε εχθρικές ενέργειες απ' όπου κι αν προέρχονται"

Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φανεί αντάξια των σχέσεων γειτονίας των δύο χωρών και συνέχισε σε ανάλογο τόνο, λέγοντας: «Αυτό περιμένουμε από την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, δεν έχει κανένα νόημα να βαδίζουμε στο γκρεμό. Άλλωστε στο Αιγαίο υπάρχουν 130 νησίδες μικρές ή μεγαλύτερες, οι οποίες είναι ασαφές και σε ποιους ανήκουν, καθώς παραμένει αδιευκρίνιστη η ταυτότητά τους. Το πρόβλημα με το Αιγαίο δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι μία παγιωμένη κατάσταση. Φέρνοντας διαρκώς όμως τα προβλήματα στο προσκήνιο δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε τις σχέσεις εποικοδομητικής συμφωνίας που επιθυμούμε, γεγονός που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για το κοινό μας μέλλον με την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία θα είναι εκεί για να απαντήσει σε κάθε εχθρική πράξη εναντίον της απ’ όπου και αν προέρχεται».