Κέρι: Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται σε μας για επενδύσεις

Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στις ΗΠΑ για επενδύσεις, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά. Η ενεργειακή πολιτική της Ελλλάδας δημιουργεί νέες ευκαιρίες, όπως είπε ο Τζον Κέρι, για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στα προγράμματα αυτά και χαιρέτισε τις συμφωνίες για τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB.

Τόσο κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και σε αυτή με τον κ. Κοτζιά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα τόσο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα, όσο και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Ακόμη υπογράμμισε πως "οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα".

Η συνάντηση Κοτζιά- Κέρι διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και τονίστηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο των παραδοσιακών δεσμών φιλίας, αλλά επισημάνθηκε και ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής ομογένειας.

Σχετικά με τη Συρία οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο ISIS και να εξευρεθεί πολιτική λύση, που θα δώσει τέλος στον πόλεμο και θα οδηγήσει σε ένα τραπέζι την αντιπολίτευση με τον Ασαντ, ώστε να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη χώρα. Το προσφυγικό, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό ζήτημα αλλά παγκόσμιο.

Ως προς το Κυπριακό ο κ. Κέρι εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προσπάθειες επίλυσής του, τονίζοντας ότι τα μηνύματα που έλαβε από την χθεσινή επίσκεψή του στη Κύπρο ήταν πολύ θετικά. Ο κ. Κοτζιάς έθεσε το θέμα της ασφάλειας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να ζήσουν με ασφάλεια στο μέλλον και η λύση που θα προκριθεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό στο σύνολό του.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τα "δύο μέτρα και δύο σταθμά" που φαίνεται να υφίστανται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ο κ. Κέρι είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διπλωματικούς διαύλους για θέματα του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ενθαρρύνει τις δύο χώρες ως συμμάχους του ΝΑΤΟ "να συνεργάζονται για να διατηρούν σχέσεις καλής γειτονίας και να δίνουν ώθηση στην ειρήνη και τη σταθερότητα με τη συνεργασία. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα το κάνουν και ότι αυτό το θέμα θα λυθεί".

Όσον αφορά στους πρόσφυγες, ο κ. Κέρι είπε ότι "δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει συγκινηθεί από το δράμα αυτών των προσφύγων, που είναι μια ανθρώπινη καταστροφή σε γιγαντιαία κλίμακα. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ο 'Ασαντ δεν θα μπορούσε να βρει νομιμοποίηση να κυβερνήσει στο μέλλον, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Συρίας έχει φύγει για να αποφύγει την πείνα, τη δηλητηρίαση με αέρια, τα βασανιστήρια και όλες αυτές τις απαίσιες επιπτώσεις του πολέμου".

Ο κ. Κέρι εξέφρασε τον θαυμασμό και τον σεβασμό του για την Ελλάδα τονίζοντας ότι "είναι η καλύτερη επίδειξη αξιών κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Και η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί και να επαινείται για αυτό το πράγμα, και άλλες χώρες επίσης, καθώς περνάνε αυτοί οι άνθρωποι για να βρουν το μέλλον τους. Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να καταστρέψουμε το Daesh και να βρούμε μια λύση στη Συρία, μια λύση ειρήνης, και να κτίσουμε ένα καλό μέλλον για όλους μαζί".