Την ανάγκη συνεργασίας για το προσφυγικό θα τονίσει ο Τσίπρας στον Ερντογάν

Για την Τουρκία αναχώρησε ο πρωθυπουργός για την επίσημη διήμερη επίσκεψή του. Πριν την αναχώρησή του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον ενημέρωσε για τις επαφές της με την τουρκική ηγεσία, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αττάλεια, αναφορικά με το Προσφυγικό.

Οι επαφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία θα είναι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου σε μια εποχή που κύριο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση, αναφέρει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον τρόμο για να ενισχύσουν την εξουσία τους», ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της ειρήνης, της σταθερότητας και της συμφιλίωσης, σε εστίες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη και η Ουκρανία.

Ως προς την ασφάλεια στην περιοχή, ο Πρωθυπουργός συνδέει το θέμα με την ασφάλεια στο Αιγαίο και σημειώνει ότι αυτή δεν μπορεί να διασφαλιστεί «υπό τη απειλή πολέμου ή με αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου». Για το Κυπριακό, υπογραμμίζει τη σημασία της «επίτευξης δίκαιης και διαρκούς λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα σημειώνει ότι «χωρίς ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών των χωρών αυτών στα σπίτια τους και ένα τέλος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Υπογραμμίζει τη σημασία μιας «ουσιαστικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες». Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της Ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και το συντονισμό σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, «αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και τη σημασία της για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή».